A hónap végéig látható Kondor Béla gyűjteményes kiállítása Hódmezővásárhelyen

Kultúra, 2017.02.13

Két héttel meghosszabbították, így a hónap végéig látható Jelet hagyni címmel Kondor Béla gyűjteményes kiállítása a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban - tájékoztatta a közgyűjtemény munkatársa az MTI-t.

Elek András tájékoztatása szerint Kondor Béla születésének 86. évfordulóján, pénteken Töredékek címmel szerveznek beszélgetést a múzeumban, a rendezvény előtt Fertőszögi Péter, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

Kondor Béla (1931-1972) a magyar képzőművészet második világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója, akinek munkássága csak olyan stílusteremtő mesterekéhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Vajda Lajos vagy Tóth Menyhért. Nem kötődött semmilyen irányzathoz vagy iskolához, művészetének ihlető forrása az európai festészet egyetemes öröksége, amelyből saját motívumrendszeren alapuló magánmitológiát teremtett.

Művészete elbeszélő, amely a múlt tradícióihoz kapcsolódik, ám saját korának kérdéseire reflektál. Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hieronymus Bosch vizionárius művészete hatott rá elsősorban, de képes volt a hagyomány vállalásán túl saját korának legegységesebb és egyben leginkább előremutató életművét létrehozni.

Kondor Béla életműve alig több mint másfél évtizedet tesz ki, így művészetében nem lehet szigorúan vett alkotói periódusokat, korszakokat vagy stílusokat elkülöníteni. A 180 alkotást bemutató kiállítás ezért tartalmi szempontok szerint, motívumok, sorozatok és témák alapján épül fel: a klasszikus művészetre visszautaló angyalok, szentek, próféták és történelmi események mellett megjelennek saját korának izgalmas témái is, mint a repülés, a gépmonstrumok vagy az ember fokozatos elidegenedése az egyre inkább széteső világban.

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében jött létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!