A magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik Krakkóban

Kultúra, 2017.10.12

A magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát bemutató, Húzd rá cigány! A "czigány zene" Liszttől a Hungarikumig című kiállítás nyílik szombaton a krakkói Galícia Zsidó Múzeumban, a megnyitón a Rajkó Művészegyüttes ad koncertet.

A lengyelországi magyar évad keretében, a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével rendezett tárlat azt a folyamatot vizsgálja, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével létrejön a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő "magyar" zene, a verbunkos és a csárdás - áll a Galícia Zsidó Múzeum honlapján elérhető közleményben.

A huszonhat, szövegmagyarázattal ellátott fényképtablóból álló, emellett műtárgyakat, hangszereket is bemutató kiállítás a cigány zenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja meg: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene "hídszerepét" - szól a krakkói múzeum ismertetője.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a Liszt Ferenc zeneműveiben, Barabás Miklós festményeiben, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészetében felbukkanó hatásaira is.

A szombati megnyitón Rajkó Művészegyüttes lép fel a csütörtökön kezdődő egyhetes lengyelországi turnéja keretében. A tárlat jövő év március 31-ig lesz megtekinthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!