A magyar kultúra napja - Görgei Artúr honvédtábornok-hadügyminiszterre emlékeznek a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2018.01.20

Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok és hadügyminiszter születésének 200. évfordulójáról emlékeznek meg Görgei 200 címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából.

Hermann Róbert történész Görgei Artúr, az élő vértanú című előadásában megismerhetik az érdeklődők Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Az előadáson szó lesz többek között a honvédtábornok 1848-49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről.

Lengyel Beatrix történész a Fénnyel írott életút - Görgei élete fényképeken című előadásán fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a 19. század jelentős részét. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a múzeum gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szóesik a mára elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

Interaktív tárlatvezetést tart Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész. A program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyverének történetébe: megismerhetik a szablyák fő részeit, rendeltetését és típusait. Megtekinthetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövő pisztolykészletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

A program előzetes regisztrációhoz kötött - olvasható a tájékoztatóban.









G
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!