A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében

Kultúra, 2017.01.16

Kiállítás- megnyitóval, könyvbemutatóval, hangversennyel és gálaműsorokkal ünnepelik magyar kultúra napját Zala megyében. Az egy héten át tartó programsorozathoz a megyében működő művelődési intézmények, közgyűjtemények és a hagyományőrző csoportok is csatlakoztak.

Az ünnepi rendezvények nyitányaként csütörtökön megnyílik a Bajai Caffart Nemzetközi Művésztelep gyűjteményes kiállítása Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Pénteken Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Keresztury Dezső művelődési központban

Szombaton tartja ünnepi rendezvényét a Válicka Citerabarátok Egylete a Botfai Közösségi Házban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a zeneiskola leánykara ad koncertet.

Január 22-én, a gálaesten adják át a Kultúra Mecénása Díjat a Hevesi Sándor Színházban, január 23-án pedig Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsűrizett képeiből nyílik sajtófotó-kiállítás a kőszínház előcsarnokában.

A Zala Megyei Levéltárban a Zalai évszázadok című kiadványt mutatják be január 23-án. A tanulmánykötetet a középkortól kezdve a 20. század közepéig foglalja össze a megye történetét.

A Göcseji Múzeum Kisfaludi teremében Paksa Katalin, a zalaegerszegi születésű Széchenyi-díjas népzenekutató a Muravidéki magyar népzene címmel tart előadást január 24-én. A rendezvénysorozathoz kapcsolódva mutatják be a múzeum képzőművészeti gyűjteményének új műtárgyait: Léránt Zoltán zalaegerszegi festőművész öt akvarelljét és Pataky Andor kerámia kisplasztikáját - közölte az MTI-vel Szényi Krisztina, az intézmény kommunikációs munkatársa.

A nagykanizsai rendezvények január 18-án kezdődnek el. A Magyar Plakát Házban szerdán mutatják be Markó Imre Lehel Kiskanizsai szótár című kötet reprint kiadását, mely az Együtt Kiskanizsáért Egyesület gondozásában jelent meg. Pénteken megnyílik Eifert János fotóművész 50 év munkáját reprezentáló tárlata, a Halis István Városi könyvtárban az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítást tekinthetik meg a látogatók.

Az ünnepi műsort a népzene és néptánc jegyében rendezik meg január 21-én a dél-zalai városban. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban hagyományőrző csoportok lépnek színpadra, a program táncházzal zárul.

Vasárnap a Honvéd Kaszinóba várják hagyományteremtő találkozóra a nagykanizsai kórusokat és megnyitják a fafaragó szakkör 10 éves jubileumi kiállítását. Január 23-én a Kanizsa Fotóklub tagjainak alkotásait mutatják be a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Hévízen január 19-én tartanak ünnepséget a városháza dísztermében: Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza színművész előadásának címe Kult-óra emberi hangra és hegedűre. Keszthelyen a Balaton Színházban január 22-én adják át a Pro Cultura Keszthely díjat. Az ünnepi műsor vendége Petrás Mária népdalénekes és Döbrentei Kornél író, költő, újságíró lesz. Gyenesdiáson - kapcsolódva hagyományokhoz - a kultúra napi ünnepségen, január 27-én nyitják meg a Gyenesdiás az elmúlt évben című fotókiállítást. A műsoros esten Felföldi Gábor klarinétművész és tanítványai adnak magyar szerzők műveiből válogatást.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!