A magyar kultúra napja - Programsorozat Füleken

Kultúra, 2018.01.15

A magyar kultúra napjait rendezik Füleken szerdán és pénteken; az Ismerjük meg egymást! című rendezvénysorozat a kultúra terén keresi a magyarok és szlovákok kapcsolódási pontjait - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója hétfőn.

Illés Kósik Andrea elmondta: a magyar kultúra napja alkalmából harmadik éve rendezik a programsorozatot a Csemadok városi alapszervezetével.

A cél olyan lehetőségek keresése a kulturális élet területén, amelyek segítik a Szlovákiában élő magyarok és szlovákok kultúrájának kölcsönös megismerését, rámutatva a közös kapcsolódási pontokra és hasonlóságokra. Ennek jegyében a szervezők mind a gyermekek, mind a felnőttek számára kínálnak programokat, köztük olyat is, mellyel a szlovák közönséget is igyekeznek megszólítani - tette hozzá.

Szerdán gyermektáncházba várják a nógrádi régióban működő magyar és szlovák csoportok tagjait. A gyerekek ezúttal magyar táncokat tanulnak, a talpalávalót a Dobroda zenekar húzza, táncoktatókról pedig a füleki Rakonca Néptáncegyüttes gondoskodik.

Pénteken délután Himnuszaink címmel tekinthetik meg az érdeklődők a művelődési központ színháztermében a Csemadok Füleki Alapszervezete ünnepi műsorát. A műsorban László Attila énekes, valamint helyi művészeti csoportok és előadók lépnek fel, köztük a II. Koháry István Alapiskola diákjai, a Galáris Énekegyüttes, a Melódia Női Kar, a Pro Kultúra Férfikar, versmondók és énekesek.

A rendezvény keretén belül adják át a Nógrád Közművelődéséért Díjat, melyet szintén a magyar kultúra napja alkalmából ítélnek oda minden évben a nógrádi régióban működő kulturális csoportok vagy egyének munkájának elismeréseként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!