A magyarságról szóló történetekkel folytatódik az Örökségünk mozgalom

Kultúra, 2017.02.07

A magyarságról szóló történeteket vár idén az Örökségünk mozgalom, amely az anyanyelv megőrzésére buzdító dal videopályázatával vált népszerűvé a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság között.

Tavaly 110 film érkezett a 2016-ban indult mozgalom által hirdetett pályázatra, amelyekben több ezren énekelték el szólóban és csoportokban az Örökségünk című, az anyanyelv szeretetéről szóló dalt - mondta Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája kedden Pakson, sajtótájékoztatón.

A dalt 2013-ban Gyulai István, a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa, a PistiEst zenekar tagja írta. Először kézdivásárhelyi, viski és galántai kórusok közreműködésével készült egy videoklip, majd mozgalmat indítottak a dal közös éneklésére. Magyarországi előadók mellett sok erdélyi, amerikai és ausztráliai közösség küldte el az Örökségünk előadását; a produkciókból összeállított egyik videót félmillióan, a másikat háromszázezren nézték meg az interneten.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a mozgalom egyik védnöke kiemelte, hogy a dalt tavaly megszólaltatták a határokon túli és a szórványmagyarság legtöbb nagy rendezvényén. Mint mondta, az államtitkárság idén is támogatja a programot, és további támogatásáról biztosította a mozgalmat Süli János, Paks polgármestere, valamint Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója is.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kezdeményezéshez tavaly mindhárom résztvevő hat-hatmillió forinttal járult hozzá, és várhatóan idén is ennyi lesz a támogatás.

A mozgalom ötletgazdája beszámolt arról, hogy továbbra is várják a dalt előadók felvételeit, emellett idén Történetek a ládafiából címmel olyan filmekre írnak ki pályázatot, amelyeken a történelmi eseményeket megélt szülők, nagyszülők mondanak el tanulságos történeteket "a magyarság szubjektív történelemkönyvéből".

A kiírásra tízperces videókkal lehet pályázni, olyan beszélgetéseket várnak, amelyek kitérnek a hagyományok, a közösség, a magyarság megőrzésének fontosságára - olvasható a szervezet honlapján.

A mozgalom két alkalommal, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján és október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján díjazza a pályamunkákat. Az első forduló összdíjazása 500 ezer forint lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!