A Mentőcsónak Egység lesz az idei THEALTER fesztivál díszvendége

Kultúra, 2017.07.17

A Mentőcsónak Egység lesz a pénteken kezdődő szegedi THEALTER nemzetközi színházi fesztivál díszvendége, a társulat négy produkcióval mutatkozik be a több mint egyhetes rendezvényen.

A Mentőcsónak Egység 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kezdte meg működését Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A társulat programjaiban aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, gyakran a nézőket is bevonva új színházi formákat kutatva. A fesztiválon látható előadások a hajléktalanság, a gyűlöletbeszéd, menekültkérdés és a felnőtté válás témáját járják körül.

Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke a rendezvény programját bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a civil szervezet rendszeresen részt vesz új színpadi produkciók létrehozásában, ezek bemutatására pedig a legjobb lehetőség maga a fesztivál.

A Thealter nyitóprodukciója Caroline Harding kortárs angol színésznő Two Sisters című műve alapján készült darab, melyet Bereczki Csilla állít színpadra. A testvérpárt - Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla - egy különös tárgy, egy koporsó felbukkanása arra késztet, hogy újraértelmezzék eddigi életüket és egymáshoz fűződő kapcsolatukat.

A bemutatók közül a színházi szakember kiemelte a Jami körzet című zenés áldokumentumjátékot, Kokan Mladenovic rendezését. A fikciós történetben egy horvát, egy szerb és egy bosnyák színésznő saját országa nacionalizmusa elé állít görbe tükröt.

Igazi kalandok várnak azokra, akik részt vesznek az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi kalandtúráján. A délutánonként tíz perces időközökkel induló séták Szeged utcáit, tereit használják díszletül, a nézők pedig egy Orfeusz és Euridiké történet részesei lehetnek.

A szervezők idén is nagy figyelmet fordítanak a fiatalokra, az utánpótlásra, így a találkozó része lesz a tágabb régió művészeti képzéseiben résztvevő diákok közös műhelymunkája. A Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat július 28-án láthatja a közönség.

Balog József a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Maszk Egyesület saját forrásból megújította a fesztivál központi helyszínét, a Régi Zsinagógát. Az elmúlt hónapokban újraépítették a színpadot, felújították a nézőteret, 120 új széket vásároltak, takarófalakat kapott az épület belső tere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!