A migráció hatásairól tartottak vitaestet a Magyar Írószövetségben

Kultúra, 2015.11.26

A migránsok Európára nézve egy gazdag és gyenge kontinenst látnak, amely békefetisiszta és védekezésképtelen - fogalmazott Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a migráció kulturális hatásairól szervezett csütörtök esti vitaesten a Magyar Írószövetség budapesti székházában.

Hozzátette: a 21. században azzal az alapvető történelmi szükségszerűséggel kell ismét szembenézni, hogy "hosszútávon csak a demográfia számít", ebben pedig Európa vesztésre áll.

A történész szerint "hatalmas demográfiai felesleg" indult egy "kísérleti útra", amelynek tétje, hogy el tudják-e foglalni Európát. Mint fogalmazott, Németországba idén egymillió ember érkezett, és semmi jele annak, hogy az "áradat alább fog hagyni". Mindennek súlyos következményei lesznek, "Európa legfontosabb országa" meg fog változni.

Schmidt Mária úgy vélte, hogy Nyugat-Európában egy olyan ideológia uralkodik a jólét következményeként, amely tagadja a kereszténységet és minden felelősséget, emellett pacifista. "Senki sem akar már meghalni a hazájáért, senki nem akar semmiért sem meghalni."

Kozma Imre római katolikus pap és irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója szerint ma a világ javainak újrafelosztása zajlik.

"Ha meg akarjuk oldani az emberiség problémáit, nem segélyt, nem adományt kell adnunk, hanem meg kell osztanunk a javainkat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Európa bűnös a bevándorlók érkezésében, akik azért jönnek, "mert becsaptuk őket".

Kozma Imre úgy vélte, az európai embernek ma mindennél fontosabb az, mit birtokol, ezért a közel-keletiek bizonyos szempontból gazdagabbak, mivel számukra a családi, emberi kapcsolatok a leglényegesebbek.

Schmidt Mária annak a véleményének adott hangot, hogy Európa semmiben sem bűnösebb más kontinenseknél, "a hatalom és a politika mindenütt ugyanazon szabályok alapján működik".

Hozzátette: a párizsi terrortámadás lehetőséget adott volna az európai elitnek, hogy változtasson politikáján, de nem tette. Ugyan a franciák és az angolok "erőfitogtatásba" kezdtek, de a légi csapások nem fognak eredményre vezetni, a Közel-Kelet megszállására, új gyarmatosításra nincs elég ereje az európai államoknak.

Mint fogalmazott, az egyetlen esély, ha erős európai hadsereg épül és hermetikusan lezárulnak a kontinens határai.

Kozma Imre a párizsi terrortámadással kapcsolatban elmondta: az ember egyetlen igaz válasza az lehet, ha a rosszra nem felel rosszal.

A KultúRing vitasorozat részeként szervezett beszélgetés moderátora Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, egyetemi tanár volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!