A nagy találkozások hete lesz a Fesztiválakadémia

Kultúra, 2017.03.20

A nagy találkozások hete lesz a Fesztiválakadémia Budapest, amely június 10. és 16. között várja a közönséget - hangsúlyozta a két ötletgazda és művészeti vezető, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek az MTI-nek.

Az idén már hétnapos Fesztiválakadémia programjainak a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Pesti Vigadó, az Ádám Jenő Zeneiskola, a Régi Zeneakadémia és a Széchenyi Gyógyfürdő ad otthont.

Kokas Katalin hegedűművész elmondta, hogy a fesztivál egész napos programot kínál az érdeklődőknek: Fazekas György művészettörténész reggeli előadásaitól és a matinékoncertektől kezdve a különböző kerekasztal-beszélgetéseken át az esti koncertekig. Emellett a mesterkurzusok és a próbák is nyitottak, látogathatók - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a Bősze Ádám vezetésével zajló kerekasztal-beszélgetéseken a művészek emberközelbe kerülnek, a közönség által is megszólíthatók, amit nagyon fontosnak tart. Az első ilyen esemény vendége Komlósi Ildikó operaénekes és édesanyja lesz - fűzte hozzá.

A művészeti vezető kitért arra is, hogy idén a magas színvonalon muzsikáló civil foglalkozású érdeklődőket is tanulásra és közös zenélésre invitálják a művészekkel, tanárokkal. Tovább színesíti a kínálatot a Kovács Géza nevéhez kötődő "egészséges zenész életmódprogram", amelyet Pásztor Zsuzsanna, a Kovács-módszer szellemi örököse mutat be az érdeklődőknek. A Kodály Zoltán felkérésére kidolgozott mozgásterápia a lelki és fizikai feszültség feloldására alkalmas minden korosztály számára - tette hozzá Kokas Katalin.

Kelemen Barnabás elmondta, hogy első alkalommal rendezik meg a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, Magyarország első korosztályos nemzetközi hegedűversenyét, amelyen a 8 és 18 év közötti fiatalok öt korcsoportban mérik össze tudásukat. A zsűri elnöke Shlomo Mintz lesz, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt.

Hozzátette, hogy a versenyre érkező diákok népzenei oktatáson is részt vehetnek Pál István Szalonna és bandája segítségével, míg Sárközy Lajos és zenekara a cigányzenével ismerteti meg a résztvevőket.

A jubileumi év alkalmából Kodály Zoltán művei felcsendülnek az előadásokon, koncerteken és a versenyen is. Kelemen Barnabás és Fenyő László például Kodály Hegedű-cselló duóját adja elő, a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetői az esti koncertek előtt két Kodály-művet tanítanak meg a hallgatóságnak, amelyeket a zárókoncerten együtt énekelhetnek a művészekkel.

A tavaly elhunyt Kocsis Zoltán emlékét olyan művekkel idézik meg, amelyek szívéhez nagyon közel álltak, és a művészeti vezetőkkel többször is előadtak. Ilyen többek között Sztravinszkij A katona története vagy Richard Strauss Metamorfózisok című kompozíciója - ismertette a részleteket Kelemen Barnabás.

Felhívta a figyelmet az exkluzív bérletet vásárlók számára elérhető, a Széchenyi fürdőben megvalósuló hangversenyre is, amelyen Händel Vízizenéje és barokk áriák hangzanak el Jonathan Cohen vezényletével.

A nagykoncerteken fellép mások mellett Shlomo Mintz, Komlósi Ildikó, Vigh Andrea, Nógrádi Gergely, Vilde Frang, Aleksey Semenenko, ifjabb Sárközy Lajos, Mácsai Pál, Jankó Attila, Alexandre Dimcevski, Shai Wosner, Balog József, Andreas Brantelied, José Gallardo, Nemes Balázs, Rácz Zoltán, Knut Erik Sundquist, Maxim Rysanov, Anna Reinhold, Garreth Lubbe, Thorsten Johanns, Homoki Gábor, Fenyő László, Kokas Dóra, Atar Arad, a Kelemen Kvartett, Szabó Dénes a Cantemus Kórussal, Ittzés Gergely, a Söndörgő Együttes, Pál István Szalonna és bandája, Sárközy Lajos és zenekara.

A Fesztiválakadémia Budapest bérletei március közepétől vásárolhatók meg. További részletek a www.fesztivalakademia.hu oldalon olvashatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!