A Párizsi Magyar Intézetben üléseztek az uniós országok párizsi külföldi kulturális intézeteinek vezetői

Kultúra, 2017.09.13

A Párizsi Magyar Intézetben (PMI) tartottak közgyűlést az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézethálózata, a EUNIC párizsi tagjai. Tizenhét intézet képviseltette magát, összejövetelük célja az volt, hogy egyeztessék a második félév közös rendezvényeinek menetrendjét - tájékoztatta szerdán az MTI-t Havasi János, a PMI igazgatója.

Az európai kulturális intézetek közötti együttműködés célja az európai értékek terjesztése és a kulturális sokszínűség megőrzése az Európai Unión belül és kívül.

A kedden este rendezett igazgatói értekezleten a résztvevők megvitatták a párizsi EUNIC-klaszter alapszabályának tervezetét, amely lehetőséget teremt olyan országok együttműködésére is, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak.

Az igazgatók egyeztették az olyan közös irodalmi programok menetrendjét, mint a neves írók párizsi kedvenc kávéházaihoz kötődő Európa kávéháza, a nemzeti nyelveket francia iskolásokkal megismertető Nyelvi Műhely, vagy az intézeti könyv- és médiatárak kölcsönös népszerűsítése.

A Párizsi Magyar Intézet valamennyi programban részt vesz, legutóbb André Kertész fotóművész egykori párizsi lakóházát keresték fel egy EUNIC művészeti séta keretében. Az ülésen döntés született arról is, hogy megújítják a párizsi EUNIC-klaszter honlapját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!