A rendszerváltozás a témája a tavaszi lakiteleki filmszemlének

Kultúra, 2017.02.13

Március végéig várják a nevezéseket a szervezők a rendhagyó, tavaszi Rendszerváltó filmszemlére - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel.

A Lakitelek Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, valamint a Dunaversitas Egyesület április 25. és 27. között rendezi meg a Rendszerváltó filmszemlét a lakiteleki népfőiskolán.

A versenyen részt vehetnek falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek, magánszemélyek határon innen és túlról. A jelentkezők olyan egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással nevezhetnek, amely a magyarországi rendszerváltozáshoz vezető eseményt vagy eseményeket, magát a rendszerváltozás folyamatát vagy annak valamely jelentős mozzanatát, személyét mutatja be - tájékoztatott a pályázati feltételekről Lezsák Sándor.

Hozzátette: nevezni korkép, portré, film és társadalomtudomány kategóriákban lehet. Minden benevezett filmről egy rövid szöveges leírást is kérnek, amely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül.
A filmszemle felhívása szerint korkép kategóriában legfeljebb 52 perces filmszociográfia szerepelhet, míg a portréfilmek hossza maximum 26 perc lehet. A film és társadalomtudomány kategóriában pedig legfeljebb 45 perces elbeszélt történelemmel - oral history - lehet nevezni.

A beküldött filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat. A döntésről a pályázókat április 8-ig elektronikus levélben értesítik. A zsűri elnöke Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról, a www.nepfoiskola.lakitelek.hu oldalról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!