A Sencseni Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Zeneakadémián

Kultúra, 2017.09.14

Rimszkij-Korszakov, Elgar és Rahmanyinov műveit szólaltatja meg a Shenzhen Symphony Orchestra (Sencseni Szimfonikus Zenekar), amely szeptember 19-én először ad koncertet a budapesti Zeneakadémia Nagytermében.

A koncerten Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccio, Elgar e-moll csellóverseny és Rahmanyinov Szimfonikus táncok című darabjait hallhatja a közönség, Li-Vej Csin csellóművész közreműködésével, Lin Taje vezényletével - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az 1887-ben komponált Spanyol capriccióban Rimszkij-Korszakov a spanyol folklór témáit dolgozza fel öt tételben. Az első világháború viszontagságait átélt Elgar 1919-es e-moll csellóversenyében a cselló hangját használja a háború borzalmainak bemutatására. A mű a Nemzetközi Csajkovszkij-verseny ezüstérmese közreműködésével szólal meg, aki 18. századi Guadagnini-csellójával drámai módon szólaltatja meg Elgar versenyművét. Az 1941-ben komponált Szimfonikus táncok a szerző, Szergej Rahmanyinov szavaival "idealizált táncmotívumok összessége szimfonikus formába öntve". Ez Rahmanyinov utolsó műve, melyet az Egyesült Államokban töltött száműzetése alatt írt.

Az 1982-ben alakult Shenzhen Symphony Orchestra rendszeres kínai turnéi mellett nagy sikerrel szerepelt például Tajvan, Hong Kong, Makaó, Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Franciaország, Törökország, a Dél-Afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Szingapúr, Indonézia, India és Thaiföld koncerttermeiben, 1994 óta nemzetközi zenei fesztiválok rendszeres résztvevői, 1997-ben az első kínai zenekarként léptek fel a Berlini Filharmónia koncerttermében és a cseh Smetana Teremben.

A zenekar számos kiváló szólistával és karmesterrel dolgozott együtt, s fellépett már velük olyan nemzetközi hírű énekes is, mint José Carreras. Határozott céljuk a kínai zeneszerzők és a sencseni zenei műveltség támogatása. Jelenlegi karmesterük Lin Daye, a Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterverseny győztese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!