A szélmalomharc jegyében hirdetett évadot az Újvidéki Színház

Kultúra, 2017.09.16

A szélmalom, a szélmalomharc lett az Újvidéki Színház idei évadának jelképe, mert - Lénárd Róbert művészeti vezető elmondása szerint - minden egyes új darabnak a főszereplője "harcban áll a társadalommal, a konvenciókkal, a történelemmel, a politikummal vagy az erkölccsel".

Az Újvidéki Színház közönsége hat új előadást láthat a 2017-2018-as évadban. Az első bemutatót októberben tartják, amikor színpadra állítják a jugoszláviai irodalom egyik remekéből, Danilo Kisnek a Borisz Davidovics síremléke című novellájából készült előadást. A színrevitelkor nem a korábbi átiratokat, hanem Verebes Ernő adaptációját használták. Alekszandar Popovszki macedón rendező munkája kísérlet egy biográfia megfejtésére, amely természetesen megfejthetetlen - fogalmazott a művészeti vezető az előadással kapcsolatban. A darab erőteljesen foglalkozik a 20. század elejének forradalmi gondolataival, így kapcsolódik az októberi szocialista forradalom századik évfordulójához, amely előtt az Újvidéki Színház fejet hajt.

Ugyanilyen megfontolásban viszik színpadra a Jeszenyin című előadást. Ősbemutatót láthatunk Újvidéken az ősszel - húzta alá a művészeti vezető. Szergej Jeszenyin orosz költő életéről Lénárd Róbert és Kornelije Kovac zeneszerző készített zenés életrajzot. A darab leírása szerint a Jeszenyin egy olyan költőről szól, "akit felzabáltak a versei, a szerelem és az alkohol".

Az ősz folyamán láthatja a közönség a Káromkodások munkacímet viselő, feminista témákkal is foglalkozó monodrámát, amely a színház egyik művészének, Faragó Editnek a harmincéves színházi tevékenysége alkalmából született.

Christopher Marlowe II. Edvárd című reneszánsz drámáját decemberben láthatják az Újvidékre látogatók, amikor Lénárd Róbert állítja színpadra. Mint mondta: Szerbiában nagyon régen állították színpadra a darabot, Magyarországon viszont Alföldi Róbert vitte színre tavaly. A II. Edvárd témáját tekintve provokatív előadás lesz - magyarázta Lénárd Róbert. Az előadásban azt vizsgálják, hogyan különül el a magánélet és a politikai-nyilvános élet egymástól, elkülönülhet-e egyáltalán, és mi történik akkor, amikor a kettő összeütközésbe kerül egymással. A főszereplő Puskás Zoltán lesz, aki 12 év után tér vissza a színpadra, miután az utóbbi években inkább rendezőként tevékenykedett.

Az évad témaadó darabját, Cervantes Don Quijoteját februárban tűzik műsorra Sardar Tagirovsky rendezésében. A búsképű lovag utazásában és harcában sűrűsödik össze az évad mondanivalója.

Az új évadban Urbán András újra rendez az Újvidéki Színházban, a Bánk bán és a Végel László regényéből készült Neoplanta sikere után egy nagy szerb klasszikust, a Hasszán aga hitvesét állítja színpadra. A művészeti vezető véleménye szerint Ljubomir Simovic darabja a létező egyik legszebb és legköltőibb dráma, mindazonáltal nagyon kemény és komoly kérdésekkel foglalkozik, egyebek mellett a nő helyzetével a társadalomban és a férfi-női konfliktusokkal. Az előadás leírása szerint "az asszony szeret, de az iszlám világban ez halálos bűn".

A 2017-2018-as évad utolsó előadása is a nőkről szól, nyolc asszony sorsát ismerheti meg a közönség Hadar Goldun Mikve című darabjában. A rituális izraeli fürdőben játszódó előadást Katja Pegan szlovén rendezőnő értelmezi újra. A dráma a zsidó tradícióval és a megtisztulással foglalkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!