A táncok és tánczenék kapcsolatát mutatja be az MTE és a Zuglói Filharmónia közös estje

Kultúra, 2017.03.16

A menüettől a marosszéki táncokig címmel a táncok és a tánczenék kapcsolatát mutatja be a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) növendékeinek és a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekarának közös estje a hétvégén a Pesti Vigadóban.

Schanda Bea, a Táncművészeti Egyetem művészeti menedzsere az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: a programban azt szeretnék bemutatni a közönségnek, hogy a hagyományos táncos műfajok hogyan kerültek át a koncertéletbe a barokk kortól egészen napjainkig.

A program első felében bourrée-t, menüettet, német táncot, valcert, polkát, szláv táncokat láthat a közönség, amely összehasonlíthatja, hogy milyen a menüett egy barokk szvitben, hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában, illetve milyen egy modern, 20. századi, a menüettet mintegy idézőjelbe tevő szimfóniatétel. Ugyancsak megfigyelhetők lesznek a polka alakváltozásai is: milyen ifjabb Johann Strauss szerzeményében, milyen sváb néptáncként, és milyen, amikor Igor Stravinksy a 20. század közepén egy cirkusz számára álmodik meg egy polkát.

Az előadás második felében főként magyar táncokat, illetve főként magyar szerzők táncait ismerhetik meg a nézők, de kiderül az is, hogy milyen forrásokból táplálkozott a német Brahms, amikor megírta magyar táncait, és milyen népzenei-néptánc párhuzamai vannak Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozícióinak.

"Az elsődleges cél az, hogy magas színvonalú művészi élményt nyújtsunk a közönségnek" - emelte ki Schanda Bea, majd hozzátette: az est különlegessége, hogy a táncosok a zenészek és a nézők között táncolnak majd, és mivel a zenészek nem zenekari árokban ülve játszanak, ők maguk is jobban beleolvadnak a produkcióba.

A Pastorale-sorozat keretében látható előadással Lajtha László születésének 125. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is megemlékeznek.

A szombaton és vasárnap rendezett esten közreműködik Pálházi Bence Bandája, vezényel Ménesi Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!