A Vatikánból érkeznek liturgikus öltözékek a New York-i Met tavaszi tárlatára

Kultúra, 2018.03.15

Katolikus papi és főpapi öltözékeket vonultat fel a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum májusban nyíló tárlata, amely a Vatikán, a Vogue divatmagazin és a Versace divatház különleges együttműködésében valósul meg.

A Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Égi testek: A divat és a katolikus képzelet) című kiállítás május 10-én nyílik az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeumában - olvasható a Magyar Kurír katolikus hírportálon.

A Vatikán különlegesen finom kidolgozású ruhadarabokat és kiegészítőket ad kölcsön a New York-i intézménynek: arany- és ezüstszállal hímzett miseruhákat, drágaköves tiarákat és mitrákat, köztük például XI. Piusz pápa 1929-ben készült mitráját.

A több mint ötezer négyzetméteres kiállítótérben a Vatikánból kölcsönzött papi és főpapi viseletek mellett a Met saját tárgyai is helyet kapnak, valamint olyan dizájnruhadarabok, amelyeket a katolikus ikonográfia vagy stílus inspirált: El Greco bíborosa ihlette pelerin, Chanel menyasszonyi ruha, amelyet egy elsőáldozó-ruha inspirált, estélyik, melyeket Zurbarán festményeinek szerzetesei ihlettek. A látogatók ezen kívül Azzedine Alia és Vivienne Westwood ruhakölteményeit is megcsodálhatják a múzeum középkori és vallási témájú műalkotásainak ölelésében.

A májusban nyíló tárlat anyagából a közelmúltban adtak egy kis ízelítőt a szervezők a római Palazzo Colonnában, ahol a divatvilág és a Vatikán nagy nevei találkoztak egymással: Anna Wintour, a Vogue divatlap neves főszerkesztője, Donatella Versace, a Versace divatház vezető tervezője, valamint Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke. A szakmabeliek és újságírók a kiállításra szánt negyven vatikáni öltözet és kiegészítő egy részét csodálhatták meg.

Ravasi bíboros a rendezvényen rámutatott, hogy a liturgikus öltözékek "mindenekelőtt a transzcendenst képviselik, a vallási misztérium dimenzióját, ezért olyan gazdagon díszítettek - mert ami isteni, azt pompásnak, csodálatosnak, fényűzőnek és fenségesnek gondoljuk". Példaként azokat a kazulákat, miseruhákat említette, amelyeket Matisse tervezett a dél-franciaországi Vence-be, és amelyek ma a Vatikáni Múzeum modern vallásos művészeti gyűjteményében találhatók.

A múzeum reményei szerint a különleges témájú tárlat a megértést és a kreativitást, az építő dialógust fogja erősíteni. Utoljára 1983-ban érkeztek a Vatikánból öltözetek az intézmény Vatikáni gyűjtemények című tárlatra, amely a múzeum történetében a harmadik legnépszerűbb kiállításnak bizonyult, csaknem 900 ezer látogatóval.

A kiállítás kurátora, Andrew Bolton 2015-ben vette fel a kapcsolatot a Vatikánnal a kiállítás ügyében, ahol rögtön pozitívan fogadták az ötletét. Greg Burke szentszéki szóvivő szerint "a katolikus egyház évszázadokon át gyönyörű műalkotásokat hozott létre, vagy támogatta létrejöttüket. Az emberek többsége ezek közül főleg a vallásos tárgyú festményeket és az építészetet ismeri. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy megosszuk azt a szépséget, amely ritkán látható".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!