A verbunkos és a csárdás létrejöttéről nyílik kiállítás Tarnówban

Kultúra, 2017.04.21

A verbunkos és a csárdás létrejöttének folyamatát, és a cigány muzsikusok ebben betöltött szerepét mutatja be a Húzd rá cigány című tárlat a lengyelországi Tarnówban, a Panorama galériában április 24. és június 23. között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet az MTI-vel pénteken.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programjaiba illeszkedő tárlat a cigány zenekarok és híres zenészek történetét vázolja fel napjainkig. A falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene hídszerepét.

A kiállítás rámutat arra is, hogy a muzsikusok hogyan alkotnak egy zárt foglalkozási, hosszú időn keresztül endogám házasodási csoportot, és milyen sajátos, csak őket jellemző szokásvilágot alakítanak ki.

A tárlat megnyitóján a Szomora Zsolt és zenekara ad koncertet. Felcsendül többek között Brahms V. Magyar Tánc, Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódia és Weiner Leó Rókatánc című műve is. A program a Néprajzi Múzeum, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Varsói Magyar Kulturális Intézet és a Krakkói Főkonzulátus támogatásával valósul meg - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!