A zenetörténet mesealakjai elevenednek meg a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén

Kultúra, 2017.11.26

A zenetörténet mesealakjai, többek között a Tündérkirály, Puck és Titania elevenednek meg a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén november 28-án a Müpában.

Hamar Zsolt dirigálásával elhangzik Weber Oberon-nyitánya, majd Schumann a-moll zongoraversenye Severin von Eckardstein előadásában. Az estet Sztravinszkij műve, a Tűzmadár teljes balettzenéje zárja, Cakó Ferenc homokanimációjának látványos képsorainak kíséretében - közölte az együttes az MTI-vel.

A koncertet nyitó alkotás, Weber Oberon-nyitánya egy tündéropera karaktereit vonultatja fel bámulatos színességgel és nem kevés humorral. Az Oberon ősbemutatóját 1826. április 12-én tartották Londonban, s a mű rendkívül nagy sikert aratott. Weber ugyanakkor nem volt elégedett az operával, már ekkor tervezte az átdolgozását, de a bemutató után szűk két hónappal elhunyt.

Robert Schumann csodaszép a-moll zongoraversenyét a fiatal német zongorista, Severin von Eckardstein előadásában hallhatja a közönség. Az 1978-ban, Düsseldorfban született zongoristát a romantikus zongorairodalom kiemelkedő tolmácsolójaként tartják számon, kiterjedt repertoárja a barokktól a 21. századig terjed.

A Tűzmadár Sztravinszkij első, Gyagilev balettegyüttese számára komponált táncjátéka, amelyet a társulat 1910-ben, Párizsban mutatott be. A balett sikere egy csapásra ismertté tette Sztravinszkij nevét. A balett forgatókönyvét és koreográfiáját Mihail Fokin készítette, szereplője többek között a Tűzmadár, a gonosz Kascsej, Iván cárevics és az elvarázsolt hercegnők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!