Aj Vej-vej Bicycle Chandelier című alkotása állandó kiállításon kap helyet Prágában

Kultúra, 2017.06.14

Aj Vej-vej kínai képzőművész és aktivista Bicycle Chandelier című alkotása állandó kiállításon lesz megtekinthető Prágában - ismertette Jirí Fajt igazgató a prágai Nemzeti Galéria terveit.

Fajt szerint a Bicycle Chandelier című installáció, amely a közelmúltban a londoni Royal Academy of Art kiállítótermeiben aratott nagy sikert, 2018 nyarán érkezik Prágában. "Ez az alkotás a kiállítás után is várhatóan Prágában marad" - mondta a galériaigazgató.

A Bicycle Chandelier egy kínai biciklikből összeállított hatalmas, mintegy öt méter átmérőjű csillár, amely kristálydíszekkel van kiegészítve. Jirí Fajt az installációt az Óvárosi téren lévő Kinsky palota belső udvarán tervezi elhelyezni.

"Azzal számolunk, hogy a Bicycle Chandelier kiállítása a Kinsky-palotában felkeltheti az érdeklődést a palotában lévő többi tárlat iránt is, amelyek látogatottsága nem felel meg várakozásainknak" - jelentette ki Jirí Fajt.

A Nemzeti Galéria tulajdonában lévő Kinsky-palotában többnyire modern képzőművészeti alkotások láthatóak. Bár az épület Prága turisták által leginkább látogatott részében van, a galéria látogatottsága évek óta alacsony, amin az igazgató változtatni szeretne. Aj Vej-vej nem ismeretlen a cseh közönség előtt, két éve az Évkörök című alkotásait mutatta be a prágai intézmény. Idén tavasszal pedig hetvenméteres, menekültfigurákkal teli gumicsónakot állított ki Prágában. Az út törvénye című alkotás speciálisan a prágai Nemzeti Galéria számára készült, felállítását maga a művész vezette és felügyelte. "A Bicycle Chandelier-nek, akárcsak Aj Vej-vej többi alkotásának súlyos társadalmi üzenete van. A kerékpárok a kínai társadalmat jelképezik, keretbe foglalásuk ugyanakkor az állampolgárok szabad mozgásának egyre erősebb korlátozására és az alapvető emberi szabadságjogok megsértésére utal" - mondta az installációról Jirí Fajt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!