Anilogue - A fesztiválon tartják a Fritzi - Egy forradalmi mese premierjét

Kultúra, 2019.11.29

Szombat este lesz a magyar premierje a Fritzi - Egy forradalmi mese című egészestés koprodukciós animációs filmnek, amelyen magyar animátorok is dolgoztak. A négy országon átívelő közös munkáról Szederkényi Bella, a Cub Animation társalapítója beszélt az MTI-nek.

Német-belga-cseh koprodukcióban készült el az egészestés családi animációs film, a Fritzi - Egy forradalmi mese. A film fejlesztését a német rendezők, Ralf Kukula és Matthias Bruhn kezdték tíz évvel ezelőtt, amikor rátaláltak a Fritzi war dabei (Fritzi ott volt) című gyerekkönyvre. Megszerezték a megfilmesítés jogait, mert megtetszett nekik, hogy a regény az 1989-es közép-kelet-európai változásokat egy kislány szemszögéből mutatja meg.

A forgatókönyvet Beate Völcker és a magyar Palátsik Péter írta. A film elkészítéséhez pedig belga és cseh koprodukciós partnereket találtak. A budapesti Cub Animation stúdiót két éve kereste meg az egyik koprodukciós partner, a cseh MAUR Film, mivel magas színvonalú rajzanimációra volt szükségük a készülő produkcióhoz - idézte fel Szederkényi Bella.

"Sikerült toborozni egy magyar animátor csapatot. A rendezők komoly szűrőfolyamattal választották ki a legjobbakat. 2018 januárjától egy éven át dolgoztunk együtt, kézi rajzos animációkat készítettünk digitális táblával. A stúdiónk Budapesten, a Váci utcában van, onnan fogtuk össze és koordináltuk a munkát" - mondta.

A 90 perces filmből a magyar animációs csapat 25-30 percnyit, körülbelül a film egyharmadát alkotta meg.

Felidézte, hogy a rendezők nagyon alaposan előkészítették a produkciót, az utolsó kockáig minden nagyon jól meg volt tervezve, elő volt rajzolva. Kiépítettek egy számítógépes rendszert, amely összekötötte a négy ország hét stúdiójában folyó animációs munkát. A Fritzi elkészítésén mintegy hétszázan dolgoztak szerte a világon, még Kínában is. "Nagyszabású és profi produkció volt, nagyon örülünk, hogy benne lehettünk" - fűzte hozzá Szederkényi Bella.

Az öt éve alapított Cub Animation elsődleges profilja a rövidfilmek és tévésorozatok gyártása, emellett reklám- és videoklipek is készülnek a stúdióban. A független magyar animációs műhelynek volt már koprodukciós tapasztalata, most is dolgoznak egy magyar-francia-kanadai koprodukcióban készülő rövidfilmen, de a Fritzi volt az első egészestés film, amelynek a készítésében részt vettek.

A film az 1989-es rendszerváltás és a berlini fal leomlása körüli történéseket eleveníti fel. A főszereplő kislány, Fritzi barátnője, Sophie a nyári szünetben Magyarországra utazik a családjával, ezért a kutyáját Fritzire bízza. Sophie és családja a nyár elteltével sem tér haza Kelet-Németországba. Fritzi megtudja, hogy Sophie a családjával Nyugat-Németországba távozott. Fritzi elhatározza, hogy megkeresi a barátnőjét, hogy visszaadja neki a kutyusát.

"Nagyon tetszik, hogy egyszerre családi film és kalandfilm, egyúttal egy gyermek nézőpontjából bemutatja azt is, hogyan zajlottak le a történelmi változások" - mondta Szederkényi Bella.

Hangsúlyozta, hogy nagyon felkészült magyar animátorokkal dolgoztak, "a munka egyetlen kihívása volt a rengeteg kommunikáció, hiszen mindent egyeztetni kellett és megbeszélni az összes partnerrel, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe" - mondta.

"Egy vaskos dokumentumkötetből dolgozunk, amiben minden szerepel: hogy miként néznek ki a szereplők, mit viselnek, milyenek, ha bánatosak vagy örülnek. Ebben tehát nincs szabadsága az animátoroknak, az egyes jelenetekben viszont lehet. Például amikor a két barátnő táncra perdül, a rendező egy-két rajzzal jelezte, hogy ez hogy nézzen ki, adott néhány instrukciót, megadta a zenét, de az animátorra bízta, hogyan építi fel a jelenetet, mozgatja a figurákat" - magyarázta.

A stúdióalapító arra is kitért, hogy a filmnek még nincs hazai forgalmazója, de mint mondta, reméli, hogy valaki lát benne fantáziát és Magyarországon is bemutatja. Németországban és Csehországban októberben már bemutatták az alkotást, azóta külföldön már több díjat is kapott a film.

A Fritzi - Egy forradalmi mesét szombaton 19 órától láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zárófilmjeként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!