Arany-emlékév - Interaktív kiállítás nyílt az Arany János költészetében megjelenő élővilágról

Kultúra, 2017.10.09

A kétszáz éve született Arany János költészetében megjelenő állat- és növényvilággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők azon az interaktív kiállításon, amely hétfőn nyílt Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM).

Arany-emlékév - Interaktív kiállítás nyílt az Arany János költészetében megjelenő élővilágról A múzeum Aranyba foglalva című új időszaki kiállítása a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt című Arany-versek néhány részlete kapcsán mutatja be a különféle állatokat, növényeket és természeti jelenségeket.

Arany János környezet- és tájleírásaiból érzékletes képet kapunk a 19. századi Magyarország természeti viszonyairól - hangsúlyozta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, az Arany Emlékbizottság titkára a kiállítás hétfői megnyitóján.

Kiemelte, hogy ez a fajta interdiszciplinaritás - amely a kiállításon tetten érhető - számos gondolati kirándulásra csábít. Hozzátette: az Arany Emlékbizottság egyik legfontosabb törekvése, bemutatni Arany János szerepét a magyar irodalomban, láttatni amit Arany János mint kultúr- és szellemtörténeti, irodalomtörténeti jelenség jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a költő a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárként hivatalból nemcsak a humán tudományokkal, hanem természettudománnyal is foglalkozott. Titkárként közreműködött abban, hogy visszaszerezzék a Bolyai-hagyatékot a marosvásárhelyi Református Kollégiumból.

Tudománytörténeti szempontból legérdekesebb az a levél, amelyben Arany mint főtitkár értesítette Charles Darwint, hogy az MTA külső tagjává választották. A költő főtitkársága alatt fogadta tagjai közé az akadémia többek között Jedlik Ányost és Eötvös Lorándot és számos külföldi természettudóst is - idézte fel Prőhle Gergely.

Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója különleges kezdeményezésnek nevezte a most nyíló tárlatot, amely összeköti az Arany János költészetében megjelenő élővilág képeit a természettudományos ismeretekkel.

Kiemelte: az interaktív kiállításon egy applikáció letöltése után virtuálisan megjelenik Arany János alakja is. A látogatók tabletek segítségével egy képzeletbeli, animált Arany-világba érkeznek, amelyet a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem (MOME) munkatársai hoztak létre.
(MTI)

Galériánk

Arany-emlékév - Interaktív kiállítás nyílt az Arany János költészetében megjelenő élővilágról Arany-emlékév - Interaktív kiállítás nyílt az Arany János költészetében megjelenő élővilágról Arany-emlékév - Interaktív kiállítás nyílt az Arany János költészetében megjelenő élővilágról
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!