Arany-emlékév - Közösségi verselés a Katona József Színházban

Kultúra, 2017.10.10

A halhatatlan halott - Arany-félmaraton címmel október 22-én, vasárnap különleges, háromrészes produkcióval várja a nézőket a budapesti Katona József Színház az Arany-emlékév jegyében.

A színház közleménye szerint a három - 14 órakor, 15 óra 45 perckor és 19 óra 30 perckor kezdődő - külön részből álló előadásban Arany János egy kevésbé ismert arcát idézik meg a társulat színművészei és meghívott vendégek segítségével.

Az Arany-félmaratonon a nézők aktív részvételére is számítanak: dél és délután 2 óra között az előcsarnokban egy rögtönzött pódiumra várnak minden érdeklődőt, aki egy vagy több rövid, legfeljebb háromperces Arany János-szöveget elmondana, megosztana a jelenlevőkkel.

A programot Kocsis Gergely vezeti, a jelentkezéseket október 20-ig az [email protected] címre várják.

Az előadás címe - A halhatatlan halott - Gyulai Pál gyászbeszédéből származik. Noha Arany kétségtelenül halhatatlan alakja kultúránknak, néha mégis felvetődik a kérdés: valóban kortársunk-e? A halála napján, azaz október 22-én bemutatott előadásban nem a nemzeti költő, a magyarság lantosa, hanem inkább a rezignált, a tragikus, olykor kétségbeesett, az öngyilkosság szélére sodródott depressziós ember áll a középpontban. Az, aki elvesztette egyetlen szellemi társát, Petőfit, aztán megélte fiatal lánya irtózatos halálát, és aki szinte megjósolta unokája, Piroska korai elmúlását is - olvasható a színház honlapján.

Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek és -levelek mellett elhangzanak kortársai (köztük Lisznyai Kálmán, Szász Károly, Széchenyi, Vörösmarty) és irodalmi utódai (Szomory Dezső, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos, Várady Szabolcs) írásai is.

Megidézik a zeneszerző Aranyt, továbbá kitérnek a költő és a képzőművészet kapcsolatára. A rezignáció jegyében elhangzanak majd az 1811. október 22-én született Liszt Ferenc kései zongoradarabjai is.

A három előadás egyben ad ki egy egész képet, de önállóan is megtekinthetők. Jegyek előadásonként 1000 forintért, mindhárom előadásra szóló együttes vásárláskor pedig 33 százalékos kedvezménnyel kaphatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!