Ars Sacra - Filmvetítés, koncertek és virrasztás lesz Kaposváron

Kultúra, 2017.09.12

Filmvetítéssel, koncertekkel, kiállításokkal és egyebek mellett virrasztásokkal is kapcsolódik Kaposvár az országos Ars Sacra fesztivál programjaihoz szeptember 15. és 24. között.

A Ne féljetek mottójú, ezzel az egyháznak a világban való széles körű jelenlétére utaló fesztivál rendezvényei mindenkihez szólnak, legyen hívő, vagy nem hívő - mondta Tolnai Mária, a Kaposvári Egyetem docense, főkoordinátor a somogyi megyeszékhelyen tervezett több mint húsz eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Kiemelte: szeptember 15-én, a nulladik napon egy Manilában működő ifjúsági misszióról szóló dokumentumfilmet mutatnak be a Szivárvány Kultúrpalotában, a fesztivál hivatalos megnyitójára másnap kerül sor az egyetem kulturális központjában.

A Kultúr Találka együttes Énekelt versek című produkciójával szeptember 17-én, 18-án és 19-én három különleges helyszínen, a Borostyánvirág Anyaotthonban, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központban és a Napsugár Integrált Szociális Intézményben lép fel - jegyezte meg.

Tolnai Mária szólt arról is, hogy szeptember 20-án érkezik Kaposvárra Timothy Schmalz kanadai képzőművész Hajléktalan Jézus szobra. A megrendítő alkotás ideiglenes főtéri elhelyezéséhez kapcsolódóan csendes virrasztásokat, Varga László, a Kaposvári Egyházmegye vezetőjének részvételével pedig előadásokat tartanak a szobor üzenetéről, a "meghaló és feltámadó szeretet logikájáról" és az egyház hajléktalansághoz való viszonyáról.

A szakrális művészetek hete keretében kiállítás nyílik Szekeres Erzsébet textilművész munkáiból, filmet vetítenek Loyolai Szent Ignác kalandos életéről, előadás hangzik el az "ölelő művészetről", a képzőművészeti, zenei és irodalmi alkotásokban rejlő boldogságról, tragikumról, a templomi koncertek sorában pedig felcsendül Franz Schubert G-dúr miséje a Vikár Béla Vegyeskar közreműködésével.

Rumszauer Miklós, a Kaposvári Egyházmegye helynöke arra emlékeztetett, hogy a művészetek kezdetektől fogva kapcsolatban állnak a transzcendenssel, a reneszánszig pedig az egyház volt a művészek legnagyobb mecénása. Ha kihagynánk az emberiség kultúrtörténetéből az egyházi megrendelésre, egyházi pénzből készült műalkotásokat, nagyon szegényes lenne a művészettörténet, legyen szó építészetről, festő-, textil-, ötvösművészetről, vagy zenéről - jelentette ki.

Szavai szerint az egyház azért is pártolta a művészeteket, mert Istenhez, a szakrálishoz csak a legszebb, a legszentebb, a legkiválóbb minőség a méltó. A művészek azon vágyát, hogy halhatatlanok legyenek, az egyház által óvott, hosszú időre készült egyházi műalkotásokkal lehetett a legkönnyebben elérni, az egyházban pedig megvolt az akarat kiváló alkotók szerződtetéséhez - fogalmazott.

Rumszauer Miklós az Ars Sacra fesztiválra is utalva úgy vélte: ma is vannak az egyházban, akik szeretik támogatni a művészeket, ma is vannak érdemleges művészek, akiknek az egyházi programokon való megjelenés kiváló lehetőség a bemutatkozásra.

A civil kezdeményezésként az európai zsidó-keresztény kultúra gyökereiből táplálkozó, ma is élő szakralitás felmutatását zászlajára tűző Ars Sacra fesztivál országosan 110 településen, több mint 600 ingyenes programmal várja az érdeklődőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!