Art Capital - Yoko Ono, Mohau Modisakeng és Zarko Baseski munkái Szentendrén

Kultúra, 2018.06.08

Huszonnégy kiállítással - mások mellett Yoko Ono, Mohau Modisakeng, Zarko Baseski és Nádas Péter tárlataival -, valamint csaknem száz kísérőprogrammal, például egy dunai LED-falról vetített filmekkel várja a látogatókat Szentendrén a 3. Art Capital képzőművészeti fesztivál szombattól június 24-ig.

Szentendre néhány évvel ezelőtt még Csipkerózsika-álmát aludta, az Art Capital azonban segít abban, hogy az évszázados művészeti hagyományokra építve újra képzőművészeti fővárossá váljon - mondta a fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere.

Gulyás Gábor, az Art Capitalt szervező Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója az idei programból kiemelte Mohau Modisakeng kiállítását. A dél-afrikai művész 2017-ben a Velencei Biennálén mutatta be Passage (Átkelő) című videoinstallációját, amely most a Szentendrei Képtárban lesz látható.

Az Art Capitalra számos új mű készül; köztéri munkák, önálló művészeti projektek, kurátori kiállítások ugyanúgy szerepelnek a programban, mint az ezekhez kapcsolódó irodalmi és zenei programok, filmvetítések, múzeumpedagógiai foglalkozások - hangsúlyozta az FMC vezetője.

A másik idei sztárművész Gulyás Gábor elmondása szerint Yoko Ono lesz, akinek Yes, You! (Igen, te!) címmel a Kmetty Múzeumban látható kiállítása, az épület előtti főtéren pedig a japán-amerikai művész Kívánságfájával találkozhatnak a Szentendrére látogatók.

A kert nemcsak az Art Capital tematikájában jelenik meg, hanem kiállítási helyként is. A Kmetty Múzeum kertjébe az erdélyi Berszán Zsolt készített helyspecifikus objekteket, a Kovács Margit Kerámiamúzeum belső udvarában Rabóczky Judit első köztéri munkája lesz látható, a Barcsay Múzeum udvarába pedig Ionel Mihai alkotásaiból épül sajátos kert.

Csurka Eszter, Nagy Barbara és Tóth Eszter köztéri munkáival a Bizottság-ligetben lehet találkozni, míg Mátrai Erik a Czóbel Múzeum udvarába készített öt méter magas kilátót.

A Művészetmalomban már áprilisban megnyílt a Gerő László kortárs gyűjteményéből válogató kiállítás. Emellett most a macedón Zarko Baseski Asphyxia című tárlata, a nagyváradi egyetem képzőművész hallgatóinak munkái és egy Szűcs Attila, Yengibarjan Mamikon és Svatopluk Mykita műveit is felvonultató válogatás lesz látható, majd június 19-től itt kap helyet az Alapított Édenkert nemzetközi videoművészeti szemle is.

A pályáját fotóriporterként kezdő Nádas Péter Szentendréről a hatvanas években készített, ritkán látható felvételeit a szerb püspöki templom falán mutatja be az Art Capital.

A fesztivál kísérőprogramjai június 24-ig tartanak, a kiállítások legtöbbje azonban szeptember 2-ig megtekinthető.

Az Art Capital teljes programja a www.artcapital.hu honlapon érhető el.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!