ÁSZ: lezárult a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ellenőrzése

Kultúra, 2018.05.23

Befejezte a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2012 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Az ÁSZ megállapította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta. A társaság biztosította a szabályszerű működés kereteit. Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.

A társaság biztosította működésének, gazdálkodásának az átláthatóságát. A kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek számára előírt adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesítette. Gazdálkodása nem növelte az államadósságot.

Mint az ÁSZ hírportálján olvasható, az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, köztük a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ellenőrzését is.

A Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft.-t a magyar állam tulajdonában álló gazdasági társaságként 2007. július 1-jén alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) jogelődje, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). Az ellenőrzött időszakban a tulajdonosi jogokat az EMMI és jogelődje, az OKM gyakorolta az MNV Zrt. megbízása alapján. A társaság létrehozásával az alapító célja az évtizedek alatt összegyűjtött hazai és egyetemes kulturális értékek megőrzése, ápolása és képviselete itthon és külföldön, továbbá az előadóművészetek fejlesztése volt. A társaság előadó művészeti társulata a Honvéd Férfikarból és a Honvéd Táncszínházból (2014. július 1-jétől Magyar Nemzeti Táncegyüttes) állt.

A társaság az ellenőrzött időszakban kiemelten közhasznú szervezetként működött, melynek keretében előadóművészeti és kulturális közfeladatot látott el, amelyet vállalkozási tevékenységekkel egészített ki.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Honvéd Együttes Művészeti NKft.-vel kapcsolatos tulajdonosi jogait szabályszerűen kialakította és gyakorolta, ugyanakkor a társaságnak ingyenesen használatba adott eszközökről - a jogszabályi előírások ellenére - nem kötött szerződést. Ezáltal nem biztosította a vagyonnal való elszámoltatás feltételeit.

A társaság a jogszabályok alapján előírt szabályzatokat elkészítette, a tevékenységgel kapcsolatos bevételek és ráfordítások elszámolásait, a kormányzati hiányt nem érintő bevételek kivételével szabályszerűen teljesítette. A vagyonnal kapcsolatos nyilvántartásokat szabályszerűen kialakította. A társaság az előírt leltárral a mérlegben szereplő eszközök és források értékét nem támasztotta alá. A mérleg leltárral való alátámasztásának hiánya miatt az Állami Számvevőszék kezdeményezte a gazdasági igazgató felelősségének tisztázását, érvényesítését.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. Az előírt tervezési, számviteli beszámolási és közzétételi kötelezettségeit teljesítette, ezzel biztosította működésének, gazdálkodásának az átláthatóságát. A kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetekre vonatkozó jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesítette. A társaságnak az államadósságra befolyással bíró ügylete nem volt.

Az ÁSZ jelentésében a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt, az emberi erőforrások miniszterének egy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!