Asztúria hercegnője-díj - Fred Vargas francia írónő az irodalom kategória kitüntetettje

Kultúra, 2018.05.24

Fred Vargas francia írónő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában - jelentette be döntését a zsűri csütörtökön Oviedóban.

Az indoklás szerint Fred Vargas művei eddig ismeretlen irodalmi horizontokat nyitnak az olvasó számára, újjáélesztik a krimi műfaját.

A 60 éves régész, történész, középkor-szakértő, polgári nevén Frédérique Audoin-Rouzeau tudományos esszéi mellett több mint húsz bűnügyi regény szerzője, amelyek közül tizenkettőnek Jean-Baptiste Adamsberg felügyelő a főhőse.

Írásai közül kettő, a Talpra halottak! és a Messzire fuss, sokáig maradj! jelent meg magyarul.

A bűnügyi regények európai királynőjének is tartott Fred Vargas munkásságát több francia és nemzetközi irodalmi kitüntetéssel is elismerték, köztük a Landernau-díjjal és a Dagger-díjjal, amelyet háromszor is megkapott.

Az Asztúria hercegnője-díj nyertesét 21 ország 35 jelöltje közül választották ki. A díj fennállásának 38 éves történetében Fred Vargas a hetedik nő, aki győzött az irodalom kategóriában.

Az elismerést tavaly Adam Zagajewski lengyel költő vehette át, olyan korábbi díjazottak után, mint például a napokban elhunyt amerikai Philip Roth.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória, valamint az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória győztese.

A sport kategóriában az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki hegymászókat ismerték el.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!