Átadták a Verzió filmfesztivál díjait Budapesten

Kultúra, 2019.11.16

Az ügyvéd, Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája kapta a legjobb emberi jogi film díját a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon szombeton - közölték a szervezők a budapesti díjátadó estéjén az MTI-vel.

A díjnyertes dokumentumfilm egy izraeli zsidó ügyvédnő legfontosabb eseteit tekinti át; Lea Tsemel palesztin vádlottak ügyeit vállalja, a békés tüntetőktől a fegyveres ellenállókig.

A magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje lett. A film Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, 90 évesen pedig felkérést kapott, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

A nemzetközi közönségdíjat a román Alexander Nanau Colectív című filmje nyerte el. Ez arról a tűzesetről szól, amely 2015-ben a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen ütött ki; 27-en haltak meg a tűzben, 37-en pedig tragédiát követő hetekben a nem megfelelő kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében.

A nemzetközi diákzsűri különdíját az amerikai Bűn+bűnhődés című film, Stephen Maing munkája kapta, amely egy New York-i rendőrcsapat mindennapi küzdelmeit mutatja be.

A legjobb diák- és elsőfilm díját Bartha Máté Szél viszi című alkotásának ítélték oda, a nemzetközi zsűri különdíjasa pedig Elita Klavina Zoryana döntése című filmje lett.

Idén az UNICEF Magyarország támogatásával második alkalommal összeállt háromtagú gyerekzsűri választotta ki a fesztivál nyertes gyerekfilmjét a Diák Verzió öt filmje közül, ezt a díjat Steve Loveridge - Srí Lanka-i, brit és amerikai koprodukcióban készült - Matangi/Maya/M.I.A. című dokumentumfilmje kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!