Átadták a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjait Mezőkövesden

Kultúra, 2022.07.01

Átadták a harmincadik alkalommal meghirdetett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjait Mezőkövesden, a legszebb alkotásokat a Mezőkövesdi Művelődési Házban kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségen kiemelte, hogy elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őrizni a következő generációk számára, az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van.

Farkas Sándor méltatta a hagyomány éltetőit, a hímzők megmérettetésére alkalmas pályázati lehetőséget. Mint mondta, a közös munka eredményeként a Kárpát-medencei településeken az elfeledett tevékenységek és mesterségek újra életre kellhetnek.

Hozzátette: az Agrárminisztérium többek között azért is hirdette meg hat évvel ezelőtt a folkTREND! programot, hogy támogathassa azokat, akik szabadidejüket nem kímélve olyan közösségeket kovácsolnak, amelyek fontosnak tartják a nemzeti értékek megőrzését és átadását.

A folkTREND! azt szeretné elérni, hogy a népművészet jegyében ne csak kizárólag vitrinbe rakható tárgyak készüljenek. A cél az, hogy a mai életbe is beilleszthető használati eszközök, viselhető, de ugyanakkor a tradicionális motívumainkat megmutató ruhák szülessenek - fogalmazott Farkas Sándor.

Mint rámutatott, a folkTREND! a tömegkultúra ellen motívumkincseink, viseleteink megőrzése érdekében szerethető, újfajta lehetőséget kínál. A ruha sokkal több, mint egy kényelmes gúnya, amit csak úgy felveszünk. A ruha minden esetben üzenetet közvetít annak viselőjéről: énképéről, múltjáról, közösségben elfoglalt helyéről - mondta Farkas Sándor.

A matyó közösséget méltatva Farkas Sándor kiemelte a méltán elismert hímzést, amelyen rengeteg virágmotívum, szín tűnik fel. A népi iparművészet ezen formájának elismeréseként a Hungarikum Bizottság az elsők között emelte be a matyó népművészetet a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Emlékeztetett arra, hogy a matyó hímzés leghíresebb képviselője a négygyermekes Kisjankó Bori volt, az ő nevét viseli a hímzőpályázat.

Az Agrárminisztérium folkTREND! különdíját Farkas Sándor a matyó hímzés megújító, innovatív feldolgozásáért Pap Julianna Bernadettnek adta át - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!