Átfogó fesztiválkutatást végzett az Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Kultúra, 2018.05.25

Átfogó fesztiválkutatást végzett az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága támogatásával.

A Magyar Fesztivál Szövetség szakmai támogatásával készült felmérés a 2016-os magyarországi fesztiválkínálatot, annak legfontosabb adatait, mutatót és trendjeit, valamint a támogatási és finanszírozási gyakorlatot elemezte. Hasonló átfogó vizsgálatra utoljára 13 évvel ezelőtt volt példa, az akkori kutatás hosszú időre referenciaponttá vált és segítette a döntéshozókat a minőségi szempontok érvényre juttatásában - olvasható az MMA és az intézet közleményében.

A kutatás a kormányzati, valamint minisztériumi háttérintézmények és állami cégek adatainak begyűjtésével vizsgálta a állami finanszírozást, az önkormányzatok fesztiváltámogatásai szokásait pedig kérdőíves adatszolgáltatás útján elemezte. A fesztiválszervezőket fókuszcsoportos interjúkban kérdezték, valamint a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban megadott adataik alapján vontak le elemzési következtetéseket.

A kutatás az állami és önkormányzati szereplők finanszírozási, támogatási adatai, jellemzői mellett magukat a fesztiválokat is elemezte. A szaktanulmány emellett összehasonlító kitekintéssel külföldi fesztiválkutatások - különösen fókuszálva a V4-ek országaira - eredményeit is ismerteti. A közlemény szerint a kutatás adatait, az adatokból levont következtetéseket elsősorban a magyarországi kulturális turizmus különböző szereplői hasznosíthatják.

Mint írják, az MMA nem csupán köztestületi feladatai, hanem intézményei (Pesti Vigadó, Műcsarnok) révén is érdekelt a magyarországi fesztiválok feltérképezésében. A kutatást végző Örökség Kultúrpolitikai Intézet fő tevékenysége kultúrpolitikai, valamint kulturális tárgyú kutatások folytatása, elemzések készítése, kiadványok publikálása.

A kutatás hamarosan teljes egészében elérhető lesz az oroksegintezet.hu oldalon, és kiadványként is publikálják - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!