Átjáró: az Oláh Gipsy Beats és a Góbé közös koncertje a Dürerben

Kultúra, 2017.03.23

Izgalmas világzenei találkozó lesz március 24-én pénteken a budapesti Dürer Kert nagytermében. Az elmúlt évek két nagy felfedezettje, az Oláh Gipsy Beats és a Góbé lép színpadra, és közös műsort is adnak.

Az esten először a Góbé lép fel. A zenekar számára természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Szintén magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A Góbé produkciója népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. A Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező muzsikusok (Kiss B. Ádám - hegedű, brácsa, ének, vokál; Vizeli Máté - brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál; Egervári Mátyás - cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek; Csasznyi Imre - basszprímtambura, ének, vokál, brácsa; Timár Márton - nagybőgő; Czupi Áron - dob, ütőhangszerek, ének) keverik a különböző stílusokat. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a dzsessz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. Az eddigi két lemez: Góbé (2012), Ez van! (2015).

Az Oláh Gipsy Beats projektet Kovács Antal, a Romano Drom vezetője 2008-ban Olah Gipsy Allstars név alatt indította, akkor a három legismertebb hazai cigányzenekar vezetője csatlakozott a Romano Dromhoz. Mostani nevét 2011-től viseli a zenekar, változatlan felállásban.

Az első lemezét tavaly megjelentetett formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselői szerepelnek egyszerre. Zenéjük egyszerre hagyományos és modern, repertoárjukban a mai napig kis közösségekbe is gyakran játszott ősi dalok mellett a modern nagyvárosi dalok keverednek más országok zenéivel. A kórus hét férfi és két női tagjának hangzását a hagyományos kanna, kanál, gitár mellett a főként a balkáni zenékből ismert rézfúvósok, akkordion, basszusgitár, dob és ütőhangszerek egészítik ki.

Az Oláh Gipsy Beats tagjai: Kovács Antal - szólógitár, ének (Romano Drom); Lakatos Béla - kanna, ének (Ternipe); Dobi Matild - ének (Ando Drom); Farkas István - mandolin, ének (Ternipe); Szilvási István - kanál, ének (Szilvási Gipsy Folk Band); Tintér Gabriella - ének; Balogh József - gitár, ének (Romano Drom), Kovács Antal Máté - kanna, perka, dob (Romano Drom).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!