Augusztus 20. - Idén is Szolnokon készül a Kárpát-medence kenyere

Kultúra, 2017.08.17

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között - közölte a főszervező Szolnok Televízió Zrt. csütörtökön az MTI-vel .

A tájékoztatás szerint a kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje. A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak - közölték. Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre - számolt be a főszervező. A programok már augusztus 19-én, szombaton elkezdődnek a Szolnoki Művésztelepen. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét. Délben a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között. A rendezvényt kulturális programok, vízi- és légiparádé színesíti, a gyerekeket kenyérsütő versenyre várják, de lesz íjászat, zsonglőroktatás és -bemutató, kosárdobó verseny is. Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere - 2013-tól a Kárpát-medence kenyere - címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!