Az utolsó német császárné véletlenül megtalált leveleiből nyílt kiállítás Potsdamban

Kultúra, 2018.08.07

Kiállítás rendeztek az utolsó német császárné véletlenül megtalált leveleiből a Berlin melletti Potsdam uralkodói kastélyokból álló negyedében.

Auguszta Viktória német császárné és porosz királyné levelezéséből A császárság alkonya (Kaiserdämmerung) című tárlat részeként nyílt kiállítás a Potsdam-Sanssouciban lévő Új Palotában (Neues Palais).

Az utóbbi években felújított palotában a német császárság utolsó éveit feldolgozó tárlatra készülve megpróbálták kíméletesen, az emlékművek megóvásáról szóló szabályok betartásával felnyitni Auguszta Viktória ékszerek tárolására használt trezorját, amelynek elveszett a kulcsa.

A művelet nem sikerült, de endoszkópos vizsgálattal megállapították, hogy a széf üres. Sikerült viszont megnyitni egy szintén lezárt fiókot a trezor felett, ahonnan két kis láda került elő, bennük nagyjából ezer levéllel.

A ládák valószínűleg 130 éve kerültek a fiókba, amikor Auguszta Viktória és férje, II. Vilmos császár a berlini kastélyukból a potsdami Új Palotába költözött. Minden bizonnyal megfeledkeztek a levelekről, így amikor 100 éve, az uralkodói tisztség elveszítése után hollandiai száműzetésükbe vonultak, a gyűjtemény a fiókban maradt, és érintetlenül vészelte át a huszadik század viszontagságait.

A ládák Auguszta Viktória 1883 és 1889 közötti magánjellegű leveleit tartalmazzák. Ebben az időszakban Auguszta Viktória schleswig-holsteini hercegnő, illetve Vilmos porosz herceg felesége volt, majd amikor férje 1888-ban trónra került, császárnévá és porosz királynévá emelkedett.

A levelek feldolgozása még nem ért véget, de már most bízvást mondható, hogy a lelet szenzációs, és új fényt vethet az utolsó német császárnéra és korára - áll a kiállítás rendezője, a porosz kastélyok és Berlin-brandenburgi kertek alapítványa kedden ismertetett közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!