Az erdélyi Válaszút nevű faluban készítenek műsorokat a Válasz-utak fiataljai

Kultúra, 2017.10.18

Erdélyben készítenek műsort a Kossuth Rádió Vendég a háznál című magazinműsorának fiataljai.

A Vendég a háznál a Kossuth Rádió családdal, pedagógiával, neveléssel, pszichológiával foglalkozó emblematikus műsora, amelyben minden pénteken a fiataloké a szó. A sorozat címe Válasz-utak, közreműködői gimnazista fiatalok, akik a saját szempontjaikat adják hozzá a műsorhoz, az őket érintő, foglalkoztató kérdésekben - mondta Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója az MTI-nek.

Öt éve találtuk ki, hogy a pénteki napot átadjuk a fiataloknak, hiszen sokkal érdekesebb, ha az őket érintő kérdésekről ők maguk beszélgethetnek a saját közegükben, és nem riporter irányította kérdésekre kell válaszolniuk - tette hozzá Keresztes Ilona, a műsor felelős szerkesztője. "Kialakult ez a nagyon jó beszélgetős műfaj, ahol vitatkoznak, érvelnek, tanakodnak vagy megpróbálnak különböző fogalmakat értelmezni" - mondta.

A műsorban szóba került már, hogy mit gondolnak szegénységről, gazdagságról, mi a különbség barátság és szerelem között, milyenek lesznek majd felnőttként, szülőként, milyen válni, de szó volt már az abortuszról és a fesztiválok veszélyeiről is. Készítettek riportokat meghívott vendégekkel, például Szilágyi Áronnal, Radics Gigivel, Kovács András Péterrel vagy beszélgettek az élethez való joggal kapcsolatban Vasadi Éva alkotmánybíróval. A gyerekjogokhoz kapcsolódva pedig Gyurkó Szilvia, az UNICEF egykori jogásza volt a vendégük.

A 16-18 éves fiatalok alkotta csapat jelenleg 13 tagú, a tavasszal érettségizett és elbúcsúztatott diákok helyére idén szeptemberben hét tag érkezett.

"Most, hogy öt éves születésnapunkat ünnepeljük, elhatároztuk, hogy elmegyünk Válaszútra, ahol 25 évvel ezelőtt Kallós Zoltán néprajzkutató létrehozott egy szórványkollégiumot az ott élő magyar gyerekeknek, akik a környező településekről járnak be az intézménybe szakmát és magyar nyelvet tanulni, valamint megmerítkezni a magyar kultúrában" - fejtett ki Keresztes Ilona.

A szerdán Erdélybe indult ifjú műsorkészítők először Déván állnak meg, ahol a Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő tizenévesekkel fognak beszélgetni, hogy megismerjék milyen nehéz sorsúnak, árvának lenni. Felvételt készítenek arról, ők hogy látják a világot, milyen környezetből jönnek, milyen gondolataik, problémáik vannak, hogy zajlik az élet Déván. Ezután tovább mennek majd Válaszútra, ahol az ottani szórványkollégium életébe pillanthatnak be és ismerkedhetnek meg az ott tanulókkal, majd néhányan átmennek Kolozsvárra, ahol a Báthory István Elméleti Líceumban is készítenek felvételt.

"Nemcsak az életükről beszélgetünk majd az erdélyi gyerekekkel, hanem nekik is feldobunk olyan témákat, amelyeket a budapesti fiatalok is boncolgatnak a műsorban" - tette hozzá Keresztes Ilona. Az első Erdélyben készült adás november 3-án lesz hallható, majd a november 10-i adás kivételével nagyjából karácsonyig kerülnek adásba az erdélyi anyagok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!