Az izraeli kormány politikáját bírálta az új filmjét népszerűsítő Richard Gere Izraelben

Kultúra, 2017.03.12

Bírálta az izraeli kormány politikáját és békeaktivista csoportokkal találkozott Richard Gere amerikai filmszínész Izraelben, ahova Norman című, amerikai-izraeli koprodukcióban készült új filmje népszerűsítésére érkezett.

A Háárec című újság vasárnapi számában megjelent nyilatkozatban Richard Gere az 1967-ben elfoglalt palesztin területek fölötti izraeli uralmat bírálva kijelentette, hogy "a megszállás védhetetlen, nyilvánvalóan mindenkit tönkretesz".

"A (ciszjordániai zsidó) telepek abszurd provokációt jelentenek, és nemzetközileg törvénytelenek"- tette hozzá. "Elítélem az erőszakot mindkét fél részéről. Az izraelieknek természetesen biztonságban kell érezniük magukat. De a palesztinoknak sem kellene reménytelennek érezni helyzetüket"- hangsúlyozta.

A hatvanhét éves Richard Gere nemcsak világszerte ismert filmszínész, hanem buddhista emberi jogi aktivista is, aki már negyedik alkalommal érkezett Izraelbe. Azonban ezúttal egy hónapon át vívódott, hogy jöjjön-e, mert amerikai és izraeli civil aktivista társai megpróbálták lebeszélni az utazásról a jeruzsálemi kormány jobbratolódása miatt.

Izraeli tartózkodása alatt - akárcsak korábbi látogatásain - ismét találkozott olyan szervezetek képviselőivel, amelyek a palesztin-izraeli együttélést és megbékélést hirdetik. Korábban inkább a pozitív oldalt hangsúlyozta, azonban ezúttal nem tartózkodott az izraeli politikai vezetés bírálatától sem.

"Nem a politika érdekel, hanem az emberek" - hangsúlyozta jeruzsálemi sajtótájékoztatóján Richard Gere, hozzátéve, hogy olyanokkal találkozik, akik emberek közötti problémás viszonyokkal és közvetítéssel foglalkoznak.

Az Izraelben a napokban bemutatott Norman című filmben az izraeli és az amerikai politika és kultúra találkozik egymással. A történet kezdetén a Gere alakította, kevéssé sikeres amerikai zsidó üzletember egy méregdrága cipővel kedveskedik egy fiatal izraeli politikusnak, aki később az ország miniszterelnöke lesz.

A filmben sokan a rendező, Joseph Cedar személyes élményeit is fölfedezték, ugyanis nagybátyja, Mose Talansky Ehud Olmert volt miniszterelnök korrupciós ügyének egyik meghatározó tanúja volt. Talansky a jelenleg korrupcióért börtönbüntetését töltő Olmertnek azonban nem cipőt vett, hanem számos alkalommal borítékban jelentős összegű készpénzt adott át.

Az újságírók Izraelben Richard Gere-t nemcsak a filmről és politikai nézeteiről faggatták, hanem a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyében ezekben a hetekben híressé vált Arnon Milchan producerről, személyes ismerőséről is kérdezték, aki a vádak szerint több százezer sékel (több tízmillió forint) értékben éveken át luxuscikkekkel látta el a Netanjahu házaspárt.

"Milchan kellemes úriember, két filmet csináltunk együtt, egyik a Micsoda nő volt. Én nem szivarozok és nem iszom pezsgőt, ezt az oldalát nem ismerem" - utalt az amerikai filmsztár a Milchantől az izraeli miniszterelnöknek állítólag rendszeresen küldött ajándékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!