Az LVMH kulturális központtá alakítja az egykori néprajzi múzeumot Párizsban

Kultúra, 2017.03.08

Felújítja és hatalmas kulturális központtá alakítja át az LVMH luxuscsoport a 12 éve bezárt néprajzi múzeum épületét Párizsban.

Az egykori néprajzi múzeum a boulogne-i erdő szélén, néhány száz méterre található a Louis Vuitton Alapítványtól, ahol a közelmúltban mintegy 1,2 millióan tekintették meg a héten bezárt tárlatot a valaha élt egyik leggazdagabb orosz műgyűjtő, Szergej Scsukin gyűjteményéből.

A Jean Dubuisson által 1972-ben tervezett egykori néprajzi múzeum 12 éve bezárt. Az elképzelés szerint a felújítást ugyanaz a Frank Gehry fogja vezetni, aki a Louis Vuitton Alapítvány épületét tervezte. A nyolcemeletes blokkházat hatalmas kulturális központtá alakítja át a luxuscsoport.

A Maison LVMH/Arts - Talents - Patrimoine (LVM Ház/Művészetek - Tehetségek - Kulturális örökség) nevű intézményben a kézműves mesterségek bemutatásának szentelt termektől egy dokumentációs központon át alkotóműhelyekig számos teret alakítanak ki, kifejezetten azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék ezeket a mesterségeket.

Az épületben lesz egy több ezer férőhelyes előadóterem és egy panorámaétterem is.

"A párizsi városháza és az LVMH azt szeretné, ha ez az intézmény elsősorban az iskolásközönségre és a nehéz helyzetű negyedek fiatalságára koncentrálna, megismertetné velük ezeket a mesterségeket" - olvasható a városháza és a luxuscsoport közös közleményében.

Az új központ a tervek szerint 2020-ban nyitja meg a kapuit, a felújítás és az átalakítás 158 millió eurós (49 milliárd forint) költségét teljes egészében az LVMH állja. A csoport évente 150 ezer euró bérleti díjat is fizet a városnak, valamint egy változó összeget a központ forgalma után, amely a tevékenységektől függően 2-10 százalékos lesz.

A város ötven évre szóló koncessziós szerződést kötött az LVMH-val, amelynek lejártával a felújított épület a város tulajdona marad.

A megállapodást szerdán írta alá Anne Hidalgo párizsi főpolgármester és Bernard Arnault, az LVMH elnök-vezérigazgatója, Francois Hollande francia államfő jelenlétében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!