Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik pénteken a Fölszállott a páva

Kultúra, 2017.12.06

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna televízióban: az újabb tizenkét produkció bemutatkozását követően kialakul a középdöntő teljes mezőnye - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor eddigi három elődöntőjéből hat-hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. A Duna televízióban pénteken 20 óra 15 perctől látható negyedik élő elődöntőből újabb hat produkció jut tovább.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

Ezen a héten Barati-Brencsák Barbara és Kurinszki Márk (Nyíregyháza), Gellén Péter (Szentendre), Marosy Gerda és Józsa Tamás (Budapest), az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (Szombathely), az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes (Nagyida), a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimesközéplok), Veres Mihaela (Szombathely), Borbáth Szilveszter (Vargyas), Gaál Kinga Magdolna (Dunakeszi), a Pósfa zenekar (Gelle), Juhász András (Békéscsaba) és Csenki Zalán (Szeged) produkcióját láthatja a közönség.

A zsűri a 4 kategória legmagasabb pontszámot elért versenyzőit juttatja tovább, összesen 4 produkciót, azonban további kettő is továbbjut a középdöntőbe, őket a zsűri a műsor végén szabadkártyával ajándékozza meg. A 6 továbbjutó produkció a középdöntők során már a nézők szavazatára is számíthat.

A negyedik, és egyben utolsó élő elődöntő extra fellépője Berecz András Kossuth-díjas mesemondó lesz, aki két fiával, Istvánnal és Mártonnal áll színpadra. A műsorban az erdélyi Küküllő-mente varázslatos vidékének zenéjét és táncát idézik meg. Berecz István, az első évad táncos kategóriájának győztese, a későbbi gyermek évad zsűritagja és Berecz Márton együtt énekel, István táncosként is fellép a budapesti Czifra Táncegyüttessel, amelyhez csatlakozik a 73 éves küküllődombói Gilyén Miklós is, aki Berecz András szerint a műfaj utolsó nagy mohikánja.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva új évadában a területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!