Baán László: nagy kultúrtörténeti séta lesz a komáromi Csillag erőd kiállítása

Kultúra, 2018.04.05

Nagy kultúrtörténeti séta lesz a komáromi Csillag erőd jövő nyáron megnyíló kiállítása, amelynek részeként szobormásolatokat láthatnak az érdeklődők az ókortól a reneszánszig - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Baán László elmondta, hogy több száz szobor másolatát készítették el és őrizték a Szépművészeti Múzeumban, a második világháborúig ott mutatták be ezeket, később pedig raktározták, részben a múzeum Román csarnokában.

Mint hangsúlyozta, a Csillag erőd felújításával két cél is teljesül: több évtized után láthatók lesznek a restaurált gipszmásolat-gyűjtemény remekművei, és látogatható lesz az erőd, amely szintén évtizedek óta használaton kívül állt.

Kiemelte, hogy a Laokoón-csoporttól Michelangelo remekműveiig életnagyságú gipszmásolatban lesznek láthatók a szobrok. Megjegyezte: izgalmas lesz azt is bemutatni, hogy néz ki egy, az 1800-as évek második felében épült katonai erőd.

Iskolai kirándulások célja lehet az erőd az egész országból - tette hozzá Baán László, aki elmondta azt is: a kisebb tárgyakat az erőd belsejében állítják ki, a nagyobb, például lovasszobroknak új kiállítótér épül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!