Balázs Béla-díjas alkotók filmjeit vetítik az Urániában

Kultúra, 2018.04.21

Az Uránia Nemzeti Filmszínház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával április végén válogatást mutat be az idén Balázs Béla-díjjal kitüntetett Fazekas Lajos filmrendező, Domonyi Rita dramaturg, Tasnádi István forgatókönyvíró, rendező és Lajos Tamás producer munkáiból.

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díj a filmszakma egyik legfontosabb magyar elismerése, amellyel az állam az alkotók és a magyar filmkultúráért dolgozó szakemberek teljesítményét díjazza évről évre - áll a filmszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Idén március 15-én a filmes alkotófolyamat négy különböző területén tevékeny alkotó részesült az elismerésben, így ők lesznek a vendégei az Uránia Nemzeti Filmszínház négyalkalmas vetítéssorozatának, amelynek keretében kiválasztott alkotásaikat műsorra is tűzik.

A műfajilag sokszínű program az animációs rövidfilmektől a történelmi filmeken át a magyar filmben kuriózumnak számító horrorig terjed. A vetítésekhez kapcsolódó beszélgetéseken az érdeklődők személyesen is megismerhetik az alkotókat, és általuk bepillantást nyerhetnek a filmkészítés összetett folyamatába.

A sorozatban elsőként Fazekas Lajos filmrendező-operatőrt köszöntötték pénteken, Defekt című, fekete-fehér horrorfilmjének vetítésével, amelyben olyan színészek működtek közre, mint az ifjú Kern András, Gyöngyössy Katalin, Márkus László, Szabó Gyula és Kézdy Görgy. A mű eredetileg a televízió számára készült, de később, 1985-ben a mozikban is bemutatták.

Április 24-én A történetmesélés útjai az animációban címmel Domonyi Rita dramaturg, forgatókönyvíró, író munkáiból mutatnak válogatást, az est második részének vendége pedig Tasnádi István forgatókönyvíró-rendező lesz, akinek első rendezése, a saját forgatókönyvből készült Memo kerül műsorra. Ezzel a filmmel 2017-ben megnyerte a legjobb európai tévéfilmért járó Prix Europa díjat. A nyolcvanas években játszódó alkotás egy fiatal pszichiáter, annak mindent elfelejtő apja és egy felejteni nem tudó, mindenre emlékező férfi története. A vetítésen Lengyel Tamás és Molnár Áron színészek, valamint Csukás Sándort operatőr is jelen lesz.

A sorozat záró alkalma április 27-én Lajos Tamás producer munkásságát helyezi a középpontba. Az Urániában Árulók című filmje kerül vászonra, amely az idei Magyar Filmhéten a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendezés, a legjobb színész és színésznő díját is elnyerte a televíziós kategóriában. Fazakas Péter rendezése 1948-ban a szovjetek által megszállt Magyarországon játszódik, a főbb szerepekben Sztarenki Dórát és Hegedűs D. Gézát láthatják a nézők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program díjmentesen látogatható, de regisztráció köteles, amelyet az Uránia weboldalán lehet megtenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!