Balla József-kiállítás nyílt a Nagybányai Művésztelepen

Kultúra, 2018.09.14

Balla József festőművész, a 20. századi nagybányai művészet utolsó nagy alakjának egész életművét felölelő kiállítás látható péntektől a Nagybányai Művésztelep falai között, a Nagybányai Magyar Napok keretében.

A Hollósy Simon, Thorma János, Ferenczy Károly és Réti István által a 19. század végén alapított Nagybányai Művésztelepen egykor az új magyar festőgeneráció szinte minden jelentős alakja megfordult.

Pintér Zsolt, a Nagybányai Magyar Napok szervezője az M5 csatorna Kulturális Híradójának felidézte azt a pillanatot, mikor Hollósy Simon és társai ellátogattak Nagybányára: "ebből egy olyan művészeti esemény lett, egy olyan szabad ég alatt működő intézmény alakult ki, amely teljesen megújította a magyar művészetet, és nemcsak a magyar művészetet, hanem az egész térség, Kelet-Közép-Európa művészeti világát".

Az 1991-ben elhunyt Balla József volt az utolsó, aki még a szabadiskolában tanult, mielőtt politikai nyomásra 1935-ben átalakították az intézményt. A művésztelepen Balla József halála után huszonhét évvel megnyílt kiállítás az erdélyi festő ötven képét vonultatja fel múzeumok, magángyűjtemények tulajdonából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!