Balog: olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európa erejét

Kultúra, 2017.05.19

Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Varsóban, a Magyar szerelem című, a lengyelországi magyar évad egyik záróeseményeként rendezett néprajzi kiállítás megnyitóján.

A varsói néprajzi múzeumban rendezett, a magyar népművészet szerelmi motívumait bemutató tárlat Sebő Ferenc együttesének fellépésével gazdagított megnyitóján részt vett Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes és kulturális miniszter, jelen volt a több mint 220 tárgyi emléket bemutató, mintegy 600 négyzetméternyi területű tárlatot összeállító szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, Cseri Miklós.

Balog Zoltán beszéde elején lengyel fordításban idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című költeményét. Kifejtette: a magyar és a lengyel történelem során a szabadság és a szerelem mindig is összetartozott.

Utalva a kiállítás lengyel címére - mely "magyar szeretetként" is értelmezhető - elmondta: két nép közötti szeretetről "ritkán szoktak a diplomáciában beszélni", a leggyakrabban gazdasági együttműködésről, diplomáciai érdekekről, geopolitikai meghatározottságról esik szó. Ha Berlinben, Washingtonban, Brüsszelben vagy éppen Moszkvában vagyunk, az utóbbi fogalmakat használunk - szögezte le. Ha viszont "Varsóban, Krakkóban, illetve Budapesten tárgyalunk, a lengyelek és a magyarok közötti szeretetről szoktunk beszélni" - folytatta, úgy értékelve: a gazdasági és diplomáciai érdekek csak ezután következne", illetve erre alapulnak.

Régi bölcsesség, hogy a közös érdek csak ideig-óráig köti össze a szövetségeseket, a két nép közötti kapcsolat szeretet és barátság révén lehet csak tartós - emlékeztetett.

"Ha a szerelem megnyilvánulásairól beszélünk, igazából saját identitásunkról van szó" - mondta Balog, kiemelve a népi kultúra, ezen belül a házasságkötési szokások szerepét a magyar nemzeti kultúra megőrzésében. "Erre a hagyományra, identitásunk lényegére, a család fontosságára gondolunk vissza a 21. században is, amikor a lengyel és a magyar családpolitikát próbálunk összekapcsolni és szövetségessé tenni Európán belül" - fejtette ki.

"Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét" - jelentette ki, úgy értékelve: ha ebben szövetségesek vagyunk, ez "nemcsak egy szociálpolitikai, hanem egy súlyos értékbeli kérdés". Utalva Piotr Glinski beszédére a népszokások változásairól, metamorfózisáról, elmondta: "ha van ilyen változás, bízzunk benne, hogy Európa egyszer vissza fog térni a családi értékekhez egy újabb metamorfózissal".

"Maradjunk jó barátok, azzal jól fogunk tenni Európának" - mondta végezetül Balog Zoltán.

Piotr Glinski beszédében leszögezte: a globalizáció idején "nagyon fontos visszatérni a forrásokhoz, mégpedig bátor és őszinte módon". A szerelmi témájú kiállításra utalva elmondta: a magyar évad "a lengyeleknek címzett sajátos udvarlás", a rendezvények száma és minősége azt mutatja, hogy "a magyar barátaink érzelmei erősek, őszinték és igazak".

Bejelentette: az évad a varsói király várban megrendezendő, a magyar modernizmust bemutató nagyszabású tárlattal zárul majd.

Balog Zoltán pénteken Piotr Glinskivel, valamint Elzbieta Rafalska család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszterrel tárgyal, délután a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok tanszékére látogat, és előadást tart Európa jövője - a mi jövőnk címmel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!