Balog Zoltán: 2016-ban nagyszabású magyar kulturális évad lesz Lengyelországban

Kultúra, 2015.01.27

2016-ban nagyszabású magyar kulturális évad lesz Lengyelországban - mondta el az MTI-nek az emberi erőforrások minisztere kedden a dél-lengyelországi Brzezinkában.

Balog Zoltán erről Malgorzata Omilanowska lengyel kulturális miniszterrel állapodott meg lengyelországi hivatalos útja során, az auschwitzi megemlékezést megelőzően.

A tervezett eseménynek három indoka van: 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának évében Magyarország lesz a varsói nemzetközi könyvvásár vendége. Ugyanabban az évben rendezik Krakkóban - jelentős magyar részvétellel - a nemzetközi keresztény ifjúsági világtalálkozót, és számos magyar rendezvény lesz Wroclawban is, amely akkor Európa kulturális fővárosa lesz - utalt rá Balog Zoltán.

A miniszter kifejtette, Magyarországot és Lengyelországot az '56-os évforduló összeköti, hiszen az októberi magyar forradalmat a júniusi poznani munkásfelkelés is inspirálta.

A szolidaritás azóta is kölcsönös, a hagyományos lengyel-magyar barátságot a 2016 májusától 2017 májusáig tervezett kulturális sorozat is megerősítheti - tette hozzá.

A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó Balog Zoltán hétfőn Wladyslaw Kosiniak-Kamysz család-, szociális és munkaügyi, valamint Lena Kolarska-Bobinska felsőoktatási miniszterrel folytatott tárgyalásokat. Kosiniak-Kamysz miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország és Lengyelország közös táborokat szervez ukrán, lengyel és magyar fiatalok számára, hogy ezzel is kifejezze szolidaritását a kelet-ukrajnai harcok miatt szenvedőkkel.

A lengyel-magyar szolidaritás hagyományára Balog Zoltán abban az előadásban is utalt, amelyet hétfőn a varsói külügyi intézetben (PISM) tartott.

Látogatása során a magyar miniszter Kazimierz Nycz bíborossal, varsói érsekkel, valamint Jerzy Samiec evangélikus és Marek Izdebski református püspökkel is találkozott, akikkel az Európa alapját jelentő keresztény értékek mai érvényesítéséről, különösen a család intézményének gazdasági és erkölcsi támogatásáról beszélt.

Balog Zoltán látogatása végén, kedden az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen vett részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!