Befejeződött két komolyzenei társaság számvevőszéki ellenőrzése

Kultúra, 2018.01.19

A Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft., valamint a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása sem volt megfelelő az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése szerint.

A 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzés alapján az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részéről egyik társaság esetében sem volt szabályszerű, míg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről szabályszerű volt. Egyik társaság vagyongazdálkodása sem volt megfelelő, a társaságok az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítették, egyes éves beszámolóikat késedelmesen tették közzé. A Filharmónia NKft. a működésével kapcsolatos közérdekű adatokat egyáltalán nem, míg a Concerto NKft. nem szabályszerűen tette közzé, ezzel nem biztosították az átláthatóságot - közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

A Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező NKft. az ellenőrzött időszakban nem szabályozta a közhasznú és a vállalkozási tevékenység elkülönítését, a közvetlenül elszámolható költségek, ráfordítások egyes tevékenységek közötti megosztásának módját nem szabályozta. A társaság bevételeinek elszámolása megfelelt a belső szabályzatokban és a jogszabályban foglaltaknak.

A ráfordítások és az értékcsökkenési leírás elszámolásánál a jogszabályban foglaltakat nem tartották be, az üzleti terveket elkészítették, a tulajdonosi joggyakorló felé az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítették, de a közzétételi kötelezettségnek nem a jogszabályi előírásoknak megfelelőn tettek eleget. A társaság a beszámolási kötelezettségének eleget tett, de a 2012., 2014. és 2015. évi beszámolót a jogszabályban előírt határidőn túl tették közzé.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a vagyonnal való elszámoltathatóságot nem biztosították, a 2012. évi mérlegbeszámolót nem támasztották alá szabályszerű leltárral. A 2013. június 1-jei átszervezéskor átvett vagyonelemeket nem a piaci értéken tartották nyilván. A társaság nem alakította ki a számlarendjét, a 2013-ban térítés nélkül kapott eszközök bekerülési értékét nem a jogszabálynak megfelelő piaci értéken határozta meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. társasági részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az Emmi a társaságot az üzleti tervek, az éves mérlegbeszámolók elfogadása, a támogatásokkal való elszámoltatás során ellenőrizte, anyagi érdekeltségi rendszer elemeit szabályozta. Az ÁSZ jelentésében a Filharmónia Magyarország ügyvezetőjének kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ellenőrzésekor megállapították, hogy az MNV Zrt. társasági részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az MNV Zrt. a 2012-2015. években nem élt a tulajdonosi ellenőrzés lehetőségével, így nem támogatta a társaság közpénzzel és közvagyonnal való gazdálkodásának szabályosságát.

Az Emmi a felügyelő bizottság előírt létszámának folyamatos biztosításáról nem gondoskodott, a társaságot az üzleti tervek, az éves mérlegbeszámolók elfogadása, a támogatásokkal való elszámoltatás során ellenőrizte. A társaság az ellenőrzött időszakban a közhasznú és vállalkozási tevékenység elkülönítését nem szabályozta, ezzel akadályozva a közpénzekkel való elszámoltathatóságot.

A bevételek és ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű, mert az ellenőrzött szervezet a 2012. és 2013. évi beszámolójában szereplő adatokat a jogszabály előírásai ellenére nem támasztotta alá bizonylatokkal. A vagyonnal való gazdálkodás feltételeit, a saját vagyon értékelésének, leltározásának szabályozását csak 2013. július 1-jétől szabályozta. A 2012. évi mérlegbeszámolót leltárral nem támasztotta alá. A 2012. és 2013. üzleti évekre vonatkozóan a társaság nem biztosította a vagyonnal való elszámoltathatóságot.

A társaság a tulajdonosi joggyakorló felé az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítette. Beszámolási kötelezettségének eleget tett, de a 2012., 2014. évi beszámolót a jogszabályban előírt határidőn túl helyezték letétbe. A társaság a közérdekű adatok közzétételekor a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, ezzel a szervezet átláthatóságát nem biztosította.

Az ÁSZ a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!