Bemutatták L. Simon László és Kelemen Erzsébet legújabb köteteit

Kultúra, 2017.06.12

Két, L. Simon Lászlóhoz kapcsolódó kötet is megjelent a 88. Ünnepi Könyvhétre: a Körbejárni a hazát című válogatás a szerző korábbi és frissebb esszéiből szemezget, míg Kelemen Erzsébet A szöveg testén túl - L. Simon László lineáris és vizuális költészete című monográfiája az alkotó irodalmi munkásságába vezet be.

L. Simon László József Attila-díjas író, költő, szerkesztő és politikus, volt kormánybiztos, több alkalommal államtitkár, miközben több évtizedes irodalomszervezői munkássággal is büszkélkedhet - idézte fel Tallai Gábor, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója a kötetek hétfői budapesti bemutatóján. A Körbejárni a hazát című válogatás a közalapítvány, míg a monográfia a Ráció Kiadó gondozásában jelent meg.

Schmidt Mária történész, a közalapítvány főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar irodalomtörténetben számos olyan alkotó akadt, aki egyszerre folytatott politikai és irodalmi tevékenységet. Az esszékötet erejét is éppen az adja meg, hogy L. Simon László egyszerre gazdálkodó, közéleti ember, aki ezerféle dologgal foglakozik - hangsúlyozta, hozzátéve: a szerteágazó témájú írások közös nevezője a hazaszeretet, a közösség és a magyar kultúra iránt érzett felelősség.

Kelemen Erzsébet irodalomtörténész hozzátette, megvan az a veszély, hogy egy alkotó életművében a közéleti, politikai tevékenység háttérbe szorítja az irodalmit. Ezeket a recepciós akadályokat fontos lenne leküzdeni, a politikai véleményt és az esztétikai értékítéletet el kell tudni választani - figyelmeztetett Kelemen Erzsébet, majd elárulta: következő könyvében L. Simon László prózaírói munkásságát tervezi feldolgozni.

Bengi László irodalomtörténész Göncz Árpád, Szőcs Géza és Kukorelli Endre példáját hozta fel a közelmúltból a párhuzamos irodalmi és politikai életutakra. L. Simon László költői pályájáról szólva emlékeztetett: a szerzőnek vannak úgynevezett hagyományos verseskötetei és olyanok is, amelyek első látásra közelebb állnak a képzőművészethez, ám ezzel a vizuális költészet régi irodalmi hagyományához csatlakozik.

L. Simon László felidézte, hogy az avantgárd iránti vonzódása valójában mindig a saját konzervativizmusa elleni lázadás volt, ám a szellemi és vizuális értelemben vett progresszivitás most is fontos számára. Mint hangsúlyozta, Kelemen Erzsébet izgalmas könyve nem őróla szól, hanem azokról a művekről, amelyeket ő hozott létre.

L. Simon László elárulta, hogy mindig maga szerkesztette könyveit, akár versekről, akár esszékről volt szó. A körbejárni a hazát című kötet esetében azonban Békés Márton válogatott régebbi és frissebb írásaiból, így a szerző számára is izgalmas kísérlet volt ez a munka.

Schmidt Mária kiemelte, hogy L. Simon Lászlóban azért van összhangban a politikus és az alkotó, mert meggyőződése, hogy a kultúra a legfontosabb dolog a politika számára is. Identitása a hagyományokból, az ősökből, a földből, a kultúrákból jön, nála természetes a magyar és ugyanakkor az európai kultúra megtartó ereje - hangsúlyozta Schmidt Mária.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!