Bencze Máté elsőként lép színpadra a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének elődöntőjében

Kultúra, 2018.08.16

Szombaton elsőként lép színpadra a Magyarországot képviselő Bencze Máté szaxofonos a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének elődöntőjében Edinburghben.

A zenész az MTI-nek elmondta: az elődöntőben Jules Demersseman Fantasie, J. S. Bach g-moll szonáta és Pedro Iturralde Kis csárda, a döntőben pedig Jacques Ibert Concertino da camera című művét mutatja be. Bencze Máté hozzátette, hogy a megmérettetésre igyekeztek minél változatosabb repertoárt kialakítani Linzenbold Gáborral, a felkészítő tanárával. A felkészülésben tanára mellett Richter Edit zongoraművész, zongorakísérője is aktívan részt vesz - mutatott rá.

A döntőben eredetileg a Virtuózokban is előadott Saint-Saens darabot szerette volna játszani, de egy másik versenyző is ezt választotta, a szabályzat szerint így mindkettőjüknek mást kell vinniük - fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a legjobbat próbálja majd kihozni magából, nyugodtan készül, nem izgul, szeretné jól érezni magát a színpadon. Felidézte, hogy egyszer már megnyert egy olyan versenyt, amelyen elsőként lépett színpadra.

A 18 éves debreceni születésű szaxofonos a zene mellett extrémsport-rajongó és tehetséges BMX-es. Bencze Máté az elmúlt években számos versenyen végzett kiemelkedő helyen és a közmédiában látható Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2017-es és 2018-as évadába is bekerült. Az edinburgh-i versenyen való indulás jogát is itt nyerte el az MTVA különdíjaként.

A Fiatal Zenészek Eurovíziója (Eurovision Young Musicians) egy kétévente megtartott hangverseny az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy fiatal zenészt, aki élő adásban előad egy zeneművet, majd szakmai zsűri dönt a győztesről. A megmérettetést 1982-es kezdése óta minden második évben megtartották. Európa nagy részén közvetítik, elsősorban a részt vevő országok.

Magyarország eddig ötször szerepelt a versenyen, először 1992-ben. Az ötből négy versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát a döntőbe, közülük az eddigi legjobb eredményt Devich Gergely érte el, ő 2014-ben a 3. helyen végzett a kölni versenyen. A 2016-os verseny a lengyel Lukasz Dyczko győzelmével zárult, aki egy szaxofon-versenyművet adott elő.

Az idei megmérettetés elődöntőjét szombaton és vasárnap, a döntőt augusztus 23-án tartják. Bencze Máté szombaton magyar idő szerint 19 órakor áll színpadra. Az elődöntőket a mediaklikk.hu oldalon élőben közvetítik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!