Bertrand Cantat lemondta a turnéja utolsó két koncertjét

Kultúra, 2018.06.11

Lemondta turnéja utolsó két fellépését a Marie Trintignant színésznő megölése miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélt Bertrand Cantat francia rockénekes, miután a szabadulása óta megjelent első szólólemeze bemutató koncertjeinek helyszínein feminista szervezetek tiltakoztak színpadi visszatérése ellen.

"Huszonhét koncert után, 35 ezer ember előtt, a turné tegnap este Brüsszelben véget ért. Nagyon köszönjük a közönségnek, hogy ilyen sokan eljöttek" - írta az énekes hétfőn a Facebookon.

Bertrand Cantat Amor Fati címmel megjelent albumának februárban kezdődött turnéjából még két koncert volt meghirdetve decemberre, a délnyugat-franciaországi Pau, majd Bordeaux városába, s várható volt, hogy Cantat a nyári fesztiválokon is színpadra lép. Az énekes vasárnap este Brüsszelben már jelezte a közönségnek, hogy "ez volt a turné utolsó helyszíne. Valószínűleg egyszerűen a legutolsó".

Cantat-t, aki az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja, 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték barátnője, Marie Trintignant színésznő megöléséért.

Február végén indult, új albumát népszerűsítő turnéja hírére heves tiltakozás kezdődött az énekes zeneipari visszatérése ellen, és az egyik legnagyobb presztízsű párizsi koncertterem, az Olympia a "közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva" le is mondta fellépéseit. Feminista szerveztek ugyanis tüntetéseket szerveztek, amiért Cantat "rivaldafénybe állítja, banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot".

A zenész végül június 7-én megtartotta visszatérő koncertjét a francia fővárosban, a Zénith csarnokban.

Cantat 2003 nyarán erősen ittasan egy litvániai hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt. Nyolc évre ítélték, de a börtönből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték, és ő visszatért családjához. Felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője 2010-ben közös otthonukban öngyilkos lett, miközben Cantat a házban aludt. A dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége múlt héten indított vizsgálatot egy feminista ügyvéd feljelentése nyomán, aki azt állítja, hogy Bertrand Cantat erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy két gyermeke anyja felakasztotta magát.

A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, miszerint Cantat erőszakosságával kergette volt feleségét öngyilkosságba. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!