Bloomsday Szombathelyen

Kultúra, 2017.06.16

Erősítik a magyar és ír kapcsolatokat az olyan kulturális rendezvények, mint a Szombathelyen már huszonharmadik alkalommal megrendezett Bloomsday - ezt hangoztatta Pat Kelly, Írország nagykövete a pénteken a Bloom-nap megnyitóján.

Utalt arra, hogy James Joyce világhírű regényében az Ulyssesben a szerző mint a főhős Leopold Bloom édesapjának szülőhelyét említi meg Szombathelyet, azt a Fő tér 41-es számú házat, amelynek falánál - mintha csak az épület kapuján lépne ki - 2004 óta egész alakos szobra is áll, kalappal a fején, kezében sétapálcával ábrázolva az idősödő Joyce-ot.

Pat Kelly szólt arról is, hogy a regény cselekményének napja június 16-a, a Bloomsday a világ számos pontján vált olyan ünneppé, amelyhez egyre színvonalasabb kulturális programok is kapcsolódnak.

Különleges fesztiválok ezek, amelyen a boldog mindennapokat ünneplik meg, úgy ahogyan azt saját szemüvegén keresztül Joyce is láthatta.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője köszöntőjében ugyancsak az ír és a magyar nép közötti barátságot emelte ki.

Szavai szerint jól érzékelhető a hasonlóság, ami az írek és magyarok között van mentalitásban, hangulatban, viselkedésben és kultúrában.

A Bloomsday megnyitóján szombathelyi középiskolás diákok adtak elő ír táncokat, a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar természetesen ír zenét fújt, amire a The Crazy Rouges ír kocsmazenekar erősített rá.

A szombathelyi Ferences kertben csütörtökön megkezdődött városi sörfesztiválon később ír sört is csapoltak, és idén sem maradhatott el a szombathelyi Bloomsday látványossága, a pecsételés, a Bloomsday felírat ezúttal is porcukor formájában került a főtérre és az egyes rendezvények helyszíneit összekötő útvonalra. Az első pecsételést Pat Kelly és Hende Csaba közösen végezte el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!