Bőköz Fesztivál szeptemberben az Ormánságban

Kultúra, 2020.07.15

Négy ormánsági falu (Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi) 37 helyszínén száznál is több ingyenes zenei, irodalmi, színházi, képző- és népművészeti programmal várja a látogatókat szeptember 3. és 6. között az V. Bőköz Fesztivál.

Az ország egyik legelhagyatottabb térsége az Ormánság, amely, noha egészen különleges tájegység, számos gazdasági, demográfiai és egyéb problémával küzd. Az elmúlt öt-hat esztendőben azonban a térség kezd magára találni, újjáéledni, ehhez hozzájárul a mostanában tapasztalható kulturális önazonosságra ébredés - mondta el a Bőköz Fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos.

Mint emlékeztetett, öt éve Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi azért fogott össze, hogy a saját értékeiket maguk is felfedezzék és a látogatóknak is bemutassák.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: az ország egyik legdélebbi részében található négy falu összesített lakossága is alig haladja meg az ezer főt. Ezek a települések azonban egyedülálló építészeti örökséget őriznek, melynek kiemelkedő darabjai a fakazettás templomok, amelyek autóval 10-20 percnyire vannak csupán a harkányi fürdőtől és a siklósi vártól - jegyezte meg.

Pataki András fesztiváligazgató elmondása szerint a rendezők célja, hogy a Bőköz Fesztivál túlmutasson a maga keretein és hozzátegyen valamit a térséghez, mintaprogramként hatással legyen a négy falu társadalmi fejlődésére is.

Mint hozzátette, a rendezvénysorozat idei programját a nemzeti összetartozás jegyében hirdetik meg: a trianoni döntés centenáriumra emlékezve lesz például kopjafaállítás és gyümölcsfaültetés, de határon túlról érkezik számos népzenei és néptáncos csoport is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió és az Agrárminisztérium 8 millió forintos támogatásának köszönhetően a Bőköz Fesztivál valamennyi programja díjmentesen élvezhető, és a rendezvény idején a települések között ingyenes kisvonatok, lovaskocsik és "bulitraktorok" szállítják a fesztiválozókat, kerékpárokat is lehet azonban bérelni - közölte Pataki András.

A négy település polgármesterei - Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa) és Németh Tamás (Drávacsehi) - hangsúlyozták, kicsi falvakról van ugyan szó, ezek azonban rengeteg kinccsel, értékes építészeti örökséggel és különleges gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.

A kémesi nagyszínpadon fellép mások mellett Szabó Balázs és bandája, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar; Kalapács József és Rudán Joe vezetésével érkezik az Attila Fiai Társulat, szvingshow-t tart a Local Vintage Company és hallható lesz a soproni szimfonikusok Zenés mesék, mesés zenék című produkciója is.

A szaporcai Bőköz és Hétöles színpadokon többek között a Kollmann Gábor Band zenél Wolf Katival és Urbán Orsival; Binder Károly Varga Gáborral ad koncertet és fellép a Blues Hangers, a Four Corners, valamint a Maros Művészegyüttes.

Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertje ad otthont Vastag Tamás szvingkoncertjének, valamint a Grappa Jazz, a Varga Gábor Jazz Trió, a Mecsek és a Sopron Táncegyüttes fellépésének, továbbá Váray László stand-up estjének is.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes, a Figurás Banda, a Szénási Akusztik és a Sanzon Time is fellép, a felvidéki Gál Tamás pedig több produkcióját is elviszi a településre.

Számos programmal várja a négy településen a fesztiválozókat a NépmesePont, a Versmondó Szalon; lesz táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, fellépnek komlói, siklósi, szennai és pécsi fiatal néptáncosok, és komoly hangsúlyt kap az ormánsági gasztronómiai hagyomány bemutatása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!