Bor Pál festő- és iparművész emlékkiállítása nyílik a Várnegyed Galériában

Kultúra, 2017.01.18

Bor Pál festő- és iparművész halálának 35. évfordulója alkalmából  emlékkiállítás nyílik csütörtökön Budapesten a Várnegyed Galériában.

A február végéig nyitva tartó tárlaton a művész olyan képeit és szobrait láthatják az érdeklődök, amelyek egyszerre még nem voltak kiállítva - közölte a Várnegyed Galéria szerdán az MTI-vel.

Bor Pál a posztimpresszionisztikus képek mellett - elsősorban az 1920-as években - kubisztikus műveket is alkotott. Analizáló látványelemzés jellemezte alkotásait, a posztimpresszionizmus és a kubizmus képépítési módszere között keresett egyensúlyt. Szintézisre törekedett, ezért is foglalkozott a képzőművészet minden műfajával: a festészet mellett szobrászattal, szőnyeg- és díszlettervezéssel, de üvegbeton-kísérleteket is végzett.

Bor Pál 1889-ben született Budapesten. 1911-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1911 és 1914 között Párizsban az École des Beaux Arts-on és az École des Arts Décoratifs-on Maurice Denis-nél, Lucien Simonnál és Henri Martinnál tanult festeni.

1913 nyarát Nagybányán töltötte, majd Körösfői Kriesch Aladár mellett tanult és dolgozott. Az év végén visszatért Párizsba, az I. világháború alatt internálták. 1919-ben a fonyódi művésztelepen Rippl-Rónai Józseffel dolgozott. 1920-tól rendszeresen festett Badacsonyban. Az 1924-ben alapított Képzőművészek Új Társaságának (KUT) egyik alapító tagja volt. 1944 és 1947 között Dömsödön élt, majd visszatért a fővárosba.

Művészetelméleti írásai és kritikái többek között a Nyugatban és a Magyar Írásban jelentek meg. Ez utóbbinak képzőművészeti szerkesztője volt.

Bor Pál 93 esztendős korában, 1982-ben hunyt el. Több művét a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban őrzik - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!