Borsodi Fonó a diósgyőri várban

Kultúra, 2017.05.17

Nemcsak a népzene, hanem más műfajok képviselői is fellépnek a Borsodi Fonó folk fesztiválon június 3. és 5. között, amelyet immár 21. alkalommal rendeznek meg a diósgyőri várban - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Mint felidézték, az 1970-es években a miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Ház kezdte a "folklór esték" című rendezvénysorozatot, ebből nőtte ki magát a Borsodi Fonó.

Idén a fesztivál első napján fellép a Csender zenekar, a miskolci Szinvavölgyi Néptáncegyüttes és az Avas Néptánc Együttes is.

Szintén szombaton láthatja a közönség a magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel vegyítő Kerekes Bandet, amelynek eklektikus hangzását a pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és a mezőségi brácsa adja.

Őket követi Lajkó Félix barátaival, a Muzsikás együttes tagjaival, Tintér Gabriella és Csizmadia Anna énekesekkel, majd a fesztivál elmaradhatatlan fellépője, a Csík zenekar, amely ezúttal a Sarjú Bandával együtt zenél.

Vasárnap Pásztor Anna és csapata, az Anna and The Barbies, valamint a nemrég szólókarrierbe kezdett Sena várja a közönséget.

A Tintaló Cirkusz három napon keresztül vendégeskedik a Borsodi Fonón, a szokatlanul kicsiny cirkuszban csak a gyerekek számára van férőhely, a kicsik szüleik "kukucskáló lyukakon" figyelhetik az előadást és csemetéiket.

A Manó Fonóban népi játszótér várja a gyerekeket, akik kipróbálhatják a szalmakoszorú-dobást, a kardvívást, a golyólabirintust és a célba dobást babzsákkal, míg a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai a hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba avatják be az érdeklődőket.

A három nap programját mesterségbemutatók, népi játszótér, kézműves vásár, utcazene, fesztiválkocsma és táncházak fűszerezik: szombaton és hétfőn az Agyagbanda, vasárnap pedig a Számadó zenekar várja a közönséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!