BTF - Kalotaszegre, falusi vásárba és egy koreográfus elméjébe kínál táncos utazást az idei fesztivál

Kultúra, 2018.04.08

Napjaink egyik leghíresebb koreográfusa, Wayne McGregor egy különleges önéletrajzi vallomással, Alexander Vantournhout és Bauke Lievens alkotópárosa virtuóz duettel várja a közönséget, míg Foltin Jolán egy falusi vásárba, a Duna Művészegyüttes pedig Kalotaszegre invitálja a tánc iránt érdeklődőket az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF).

Wayne McGregor szinte az összes vezető nemzetközi társulat számára készített már darabokat Milánótól Párizsig és olyan sikerfilmekben működött közre, mint a Harry Potter-mozik vagy a Tarzan legendája, de koreografált már Grammy-díjra jelölt videoklipet a Radiohead együttes számára - írták közleményükben a fesztivál szervezői.

Három évvel ezelőtt egy lírai hangvételű produkcióval volt a fesztivál vendége, április 17-én és 18-án pedig egy vakmerő önéletrajzi vallomással érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába. A tavaly októberben bemutatott Autobiography készítése során a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra.

Így született meg a 23 kromoszómapár mintájára 23 koreográfiai etűd, amelyek a koreográfus saját emlékeiből és az őt ért hatásokból táplálkoznak. McGregor ezeket az elemeket véletlenszerűen keveri össze esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra.

A belga alkotópáros, Alexander Vantournhout és Bauke Lievens Raphael című darabja a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határmezsgyéin mozog. A duett mindkét szereplője komoly táncos és újcirkuszi múlttal rendelkezik: Vantournhout a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen és az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos kortárstánc-iskolában, a PARTS-ban csiszolta tudását, míg Raphael Billet a tilburgi Cirkusz- és Előadóművészeti Akadémián akro-tánc specializáción tanult. Hozzájuk csatlakozott a dramaturg és újságíró Bauke Lievens.

A Raphael az egymásrautaltságról, kiszolgáltatottságról, bizalomról és vágyról mesél egy aktív és egy passzív test különös duettjén keresztül három estén át április 12. és 14. között a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus-rendező ismét egy különleges utazásra hívja a nézőket. Feketetó című legújabb alkotása egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét idézi meg. Április 18-án Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde és Végső Miklós koreográfiáiban a magyar, román, cigány, zsidó és szász tánchagyományok, Kiss Ferenc vezetésével pedig a különböző zenei motívumok kelnek életre a Müpa színpadán.

A Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatóihoz Harangozó-díjas táncművészek, gyermektáncosok és olyan zenészek-énekesek csatlakoznak, mint Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz és az Etnofon Zenei Társulás.

A Duna Művészegyüttes mindig is missziójának tekintette, hogy a néptáncot kiemelje a hagyományos műfaji keretek közül és olyan összetett táncművészeti színházi produkciót hozzon létre, amelyben a modern színházi elemek és a hagyományokat megőrző néptánc és népzene egyenrangú félként szerepelhet.

Április 12-én Juhász Zsolt rendező-koreográfus és társulata Kalotaszegre invitálja a Müpába érkező nézőket. A Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás során a táncosok, Berecz István és Navratil Andrea párosa, és egy autentikus kalotaszegi zenekar segít felfedni a tájegység és tradícióinak szépségeit.

A BTF keretében rendezik meg a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, és idén rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a fővárost átszelő összművészeti kavalkád, a több száz hivatásos és amatőr táncost felvonultató Fesztiválzáró Promenád.

A március 30-án kezdődött és április 22-ig tartó 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) idén csaknem 40 fővárosi helyszínen, több mint 150 programmal várja az érdeklődőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!