BTF - A Baktérítőtől az északi sarkkörig kalauzol a fesztivál komolyzenei programja

Kultúra, 2017.03.18

A Baktérítőtől az északi sarkkörig kalauzol a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) komolyzenei programja, amelyben lappföldi, távol-keleti és dél-afrikai művészek fellépései is szerepelnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint a Liszt Ferenc életművét és életútját évről évre középpontba állító fesztivál 2017-ben Kodály Zoltán születésének 135., valamint halálának 50. évfordulójára is emlékezik. A kiegyezés 150. évfordulójához is több fesztiválprogram kapcsolódik, reflektálva az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte utáni kulturális aranykor máig ható, gazdag lenyomatára.

A fesztivált egy neves svájci zenekar "frankofón" programja nyitja meg. A sokak által a két évvel ezelőtti, emlékezetes budapesti koncertjén megkedvelt francia karmester, Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar zeneakadémiai estjén két Ravel-mű és Haydn London szimfóniája csendül fel a briliáns francia zongoraművész, Pascal Rogé közreműködésével.

Április 1-jén a Zeneakadémián lép fel első budapesti koncertjén a ragyogó dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza. A már most rendkívüli karriert magáénak tudható szoprán, aki az egyik legjobb európai társulat, a Stuttgarti Opera tagja, Rómában világpremierként énekelte Luca Francesconi Kenyér, víz, só című, Nelson Mandela-beszédekből összeállított oratóriumát. Budapesti debütálásán Mozart, Dvorák és Puccini legemlékezetesebb áriáival áll színpadra az Óbudai Danubia Zenekar partnereként, Hámori Máté vezényletével.

Két év után visszatér a fesztiválra a világ egyik legünnepeltebb orosz zongoravirtuóza, Gyenyisz Macujev. A szibériai Irkutszkban született művész évente kétszáznál is több hangversenyt ad. Április 5-i koncertjén Beethoven- és Schumann-munkákat állít az est második felében hallható orosz romantikus művek mellé.

Másnap az 1935-ben alapított Prágai Filharmónia Kórusa a cseh zene egyik legszebb és legkülönösebb sorsú darabját, Dvořák Stabat Materét mutatja be a fesztiválon. Április 8-án a Müpában Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa a bolgár karmester, Rossen Gergov irányításával és olyan nagyszerű magyar művészekkel kiegészülve, mint Kolonits Klára, Ulbrich Andrea, Nyári Zoltán és Cser Krisztián.

A kontinens legészakibb székhelyű komolyzenei együttese a Lappföldi Kamarazenekar. A John Storgards művészeti vezetésével dolgozó, világlátott finn csapat nem csupán a sarkkör hangjait idézi meg Aarre Merikanto ugor népdal nyomán írt parafrázisaival és a világhírű finn kortárs, Kalevi Aho különleges ütőhangszerekkel sem fukarkodó szimfóniájával, hanem Debussy és Kodály egy-egy művét is műsorára tűzi április 12-én a Pesti Vigadóban.

Ivo Pogorelich rendkívül fiatalon, 23 évesen adta első önálló zongoraestjét a New York-i Carnegie Hallban. Nevét mindenütt ismerik, az egyik patinás világcég nemrég 14 korongos gyűjteményt jelentett meg felvételeiből, amelyet a francia szaksajtó Diapason d'Or díjjal tüntetett ki. A belgrádi születésű zongorista szólóestje április 13-án hallható a Zeneakadémián.

Báll Dávid április 14-én egy fantasztikusan gazdag és színes zongoraciklussal, Debussy prelűdjeivel mutatkozik be a fesztiválon. Mivel a sorozat mindkét kötetének összes darabját igen ritkán tűzik műsorra egyazon koncerten, az est valódi csemegének ígérkezik a közönség számára. Április 15-én, nagyszombaton két német együttes, az Akademie für Alte Musik Berlin és a RIAS Kammerchor a világhírű belga historikus karmester, René Jacobs vezényletével, Bach Máté-passiójával lép színpadra a Müpában.

A Kodály-évfordulóhoz is kapcsolódik a Múzsák csöndje - Múzsák hangja koncertsorozat, amelyben kiemelt szerepet kapnak a legendás magyar zeneszerző kamarazenei művei. A Classicus Ensemble rendhagyó, négy koncertes projektje április 15-én és 16-án az első világháború idején alkotó európai zeneszerzők kamaraműveinek bemutatásával igyekszik megcáfolni a közismert latin mondást, amely szerint a háború idején hallgatnak a múzsák - áll a közleményben.

Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra estjén április 17-én két Schubert-mű mellett a bécsi modernizmus emblematikus alakja, Anton Webern két darabja is megszólal. Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes hármas formációja többek között Schumann és Mahler kamaraműveivel készül a fesztiválra, triókoncertjük április 19-én hallható a Zeneakadémián. A távol-keletről érkező kamaraegyüttes, a The Shanghai Quartet koncertjén pedig Beethoven és Schubert vonósnégyesei mellett tradicionális kínai dalok is felcsendülnek április 22-én.

A Komische Oper Berlin világhírű Varázsfuvola-előadását április 20-án az Erkel Színházban számos nemzetközi díjjal elismert Nánási Henrik karmester vezényli, aki hosszú idő után először dirigál újra Budapesten. Az operaelőadás után április 21-én, a Zeneakadémián egy Korngold-darab és egy Mahler-szimfónia is hallható lesz tőle és a Komische Oper Berlin Zenekarától.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál április 23-i záróelőadása Kodály Háry János című daljátékának nagyszabású bemutatója lesz, Anger Ferenc rendezésében, a zeneszerző keresztfia, Palló Imre vezényletével. Az előadás egyben a kiváló fiatal bariton, Dobák Attila budapesti debütálása lesz, akit a nagyotmondó obsitosról szóló opera címszerepében hallhat a közönség - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!